1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tietoverkot

Satasairaalan tietoverkkokatkos jäädytti potilastietojärjestelmät tunneiksi, myös Porin perusturvassa oli ongelmia

Satasairaalan ongelmat on saatu korjattua. Tilanne oli sairaalan mukaan vakava.

tietoverkot
Satasairaala Porissa
Tietoverkkokatkokset ovat piinanneet Satasairaalaa Porissa. Arkistokuva.Jenni Joensuu / Yle

Satasairaalan torstainen tietoverkkokatkos ja sen aiheuttamat ongelmat on saatu korjattua.

Katkos alkoi torstaina aamupäivällä ja kesti noin 20 minuuttia. Satasairaalan tietohallintojohtaja Leena Ollonqvistin mukaan sairaalan it-osasto teki testiä, jolla estää viimeviikkoinen katkos. Testi aiheutti samankaltaisen luupin kuin viime viikolla.

Luuppi saatiin purettua, mutta katkos aiheutti palvelinten jumiutumista. Palvelimia korjaaminen kesti useamman tunnin, jolloin esimerkiksi potilasjärjestelmät eivät olleet käytössä.

– Kahdeksan kaihileikkausta ja jonkin verran poliklinikka-aikoja jouduttiin perumaan ongelmien takia, kertoo Satasairaalan johtajaylilääkäri Sari Sjövall.

Verkkohäiriö aiheutti vakavia vikatilanteita sairaalan järjestelmissä ja toimintakatkoksen muun muassa laboratorion, kuvantamisen, välinehuollon ja leikkaussalin toiminnoissa. Yksiköt siirtyivät käyttämään varajärjestelmiä ja manuaalista työtä.

Perusturvassakin oli ongelmia

Myös Porin perusturvassa on ollut ongelmia, sillä sekä Satasairaalan että perusturvan it-palveluiden toimittaja on sama.

– Kaikki järjestelmät on saatu toimimaan puoli neljän jälkeen iltapäivällä, sanoo Osmo Leppäniemi Porin kaupungin ICT-yksiköstä.

Juttua päivitetty 9.1.2020 klo 16:23 kauttaaltaan uusilla tiedoilla.

Aiheesta aiemmin:

Satakunnassa erittäin vakava tietoliikennekatkos sairaaloissa – käyttäjän vahinko katkaisi yhteyden potilastietojärjestelmiin

Lue seuraavaksi