Australiassa annettiin uusia evakuointikehotuksia – Lämpöaallon paluu ruokkii jälleen maastopaloja

Perjantaista odotetaan vaikeaa päivää Kaakkois-Australiassa. Nousevan lämpötilan lisäksi tuulet voimistuvat ja odotettavissa on salamointia.

Australia
Kengurut pakenivat paloa Cooman lähistöllä Australiassa 4. tammikuuta.
Maastopalot ovat piinanneet Australiaa kuukausia. Kengurut pakenivat paloa Kaakkois-Australian Coomassa 4. tammikuuta. Saeed Khan / AFP

Kaakkois-Australiassa viranomaiset kehottavat jälleen maastopalojen tiellä olevia asukkaita jättämään kotinsa.

Kuuman sään on ennustettu palaavan perjantaina ja lietsovan jälleen paloja.

Pääministeri Scott Morrisson varoitti, että perjantai on vaikea päivä itäisissä osavaltioissa. Pääministerin mukaan palovaara kasvaa etelässä ja idässä torstaina ja huipentuu itäisellä rannikolla perjantaina, The Sydney Morning Herald (siirryt toiseen palveluun) kertoo.

Victorian osavaltiossa lämpötilan on varoitettu nousevan jopa 41 celsiusasteeseen, ja kuumaa säätä säestävät voimakkaat tuulet ja ukkosmyrskyt ilman sateita.

Victoriassa jatkettiin torstaina katastrofin takia julistettua hätätilaa 48 tunnilla.

Vaikka aiempaa viileämpi ilma ja sateet helpottivat tilannetta hetkellisesti, lähes 150 maastopaloa raivoaa edelleen Uuden Etelä-Walesin ja Victorian osavaltioissa.

Pahimpien palokuukausien pelätään olevan edessä

Australiaa koetteleva maastopalokriisi alkoi jo syyskuussa, mutta kaakkoisessa Australiassa ovat vasta edessä pahimpina palokuukausina tunnetut ajat.

Ainakin 26 ihmistä on kuollut paloissa. Maastopalot ovat kärventäneet 10,3 miljoonaa hehtaaria maata. Tuhannet ovat menettäneet kotinsa ja tuhansia on evakuoitu.

Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa viranomaiset varoittivat Nowran, Narooman ja Batemans Bayn rannikkokaupunkien asukkaita, että luoteistuulet työntävät jälleen maastopaloja kohti rannikkoa.

Etelä-Australian osavaltiossa osia kaakkoisrannikkolla sijaitsevasta Kangaroo-saaresta evakuoitiin jälleen. Monipuolisesta eläinkunnastaan tunnettu saari on turistien suosiossa. Saarella olevia on neuvottu siirtymään saaren itäosiin.

Kangaroo-saarella Parndanan kaupungissa sotilaat kulkivat ovelta ovelle kehottaen asukkaita lähtemään kaupungista.

Victorian pääministeri: Tämä on vasta haastavan kesän alku

Victorian osavaltion pääministeri Daniel Andrews kehotti asukkaita reagoimaan evakuointikehotuksiin nopeasti.

– Emme voi taata turvallisuuttanne emmekä halua vaarantaa pelastustyöntekijöitämme, niin vapaaehtoisia kuin palkattua henkilökuntaamme, koska ihmiset eivät seuranneet heille annettuja ohjeita, Andrews sanoi.

Andrews varoitti, että asukkaiden on syytä varautua vielä uusiin tuhoihin.

– Olemme nähneet vasta alun erittäin haastavasta kesästä, Andrews sanoi.

Victorian osavaltion poliisiministeri Lisa Neville varoitti asukkaita tuudittautumasta turvallisuudentunteeseen viimeaikaisten sateiden takia.

– Nämä palot liikkuvat edelleen, kasvavat edelleen maastossamme ja ne ovat merkittävä uhka yhteisöillemme, Neville sanoi.

Aiheesta aiemmin:

Australian ilmatieteen laitos: Viime vuosi oli ennätyskuuma ja -kuiva9.1.2020

Australian maastopaloista nouseva savu havaittu Argentiinassa ja Chilessä saakka7.1.2020

Piha paloi ja voimajohdot tuhoutuivat, mutta talo säilyi – Yle kävi kylässä, joka vihastui Australian pääministerille: "Kaikessa ei ole kyse rahasta"6.1.2020

Viileämpi sää tuo hieman helpotusta ennätyshelteistä kärsineen Australian maastopaloihin5.1.2020

Aiheesta muualla:

Herald Sun: State of Disaster extended as fire conditions heat up again (siirryt toiseen palveluun) 9.1.2020

The Sydney Morning Herald: 'A difficult day': NSW braces for return of severe bushfire conditions (siirryt toiseen palveluun)