Tuusulan kokoomus hautaa vanhoja kärhämöitään

Ensi kevään kuntavaalien läheisyys saa entiset kiistakumppanit lähentymään samaan ryhmään.

Kansallinen Kokoomus
Läheltä
Yle

Hajaannuksen tilassa edellisiin kuntavaaleihin mennyt Tuusulan kokoomus korjaa nyt rivejään. Kokoomusryhmään liittyvät Vastuullinen oikeisto -ryhmän Sanna Kervinen ja Ulla Rosenqvist.

Vuonna 2017 uutisoimme episodista, jossa kaksi edellisten vaalien ääniharavaa tipautettiin pois ehdokaslistalta aivan viime minuuteilla ja jopa ehdokkaiden itse siitä tietämättä.

Heistä toinen, silloinen kunnanhallituksen puheenjohtaja Sanna Kervinen ehti kuitenkin viime hetkellä perustaa oman vaaliliiton ja pääsi valtuustoon.

Sen sijaan kunnanvaltuuston varapuheenjohtajanakin toiminut kokoomuksen Lauri Untamo ei ehtinyt mukaan.

Kunnan johtamisesta kehkeytynyt kiista saattoi hyvinkin maksaa kokoomukselle pormestarin pestin, myöntää Sanna Kervinen.

– Kyllähän kokoomus on vuosikaudet ollut Tuusulassa kuntavaalien ylivoimaisesti suurin puolue. Tämä on nyt spekulaatiota, mutta kyllä tämä varmasti edesauttoi sitä, että demareista tuli suurin puolue.

Pormestarimallin synnyttämä kärhämä siis johti todennäköisesti lopputulokseen, missä pormestarius meni demareille.

Sen peri lopulta SDP:n Arto Lindberg suoraan äänikuningatar Satu Taiveaholta, joka jättäytyi vaalien jälkeen pois kuntapolitiikasta.

Valtuutettu Sanna Kervinen uskoo, että sillä mitä Tuusulassa nyt tapahtui, on merkityksellistä myös laajemmin.

– Tämä on kokoomukselle sekä Uudenmaan piirissä että valtakunnallisesti tärkeää saada tämäkin episodi päätökseen.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvioi viime kuntavaalien alla, että kaikki ei Tuusulan tapauksessa mennyt ihan hyvin. Myös silloinen puoluesihteeri Janne Pesonen peräänkuulutti hyviä tapoja politiikan tekoon.