Hyppää sisältöön

Suojelupoliisin ex-työntekijää syytetään turvallisuussalaisuuden paljastamisesta – syyttäjä ja supo vaativat aineiston ja käsittelyn salaamista

KRP:n mukaan entisen työntekijän keräämät tiedot olisivat voineet väärissä käsissä vahingoittaa turvallisuutta.

Suojelupoliisin entisen työntekijän epäillään keränneen salaisiksi luokiteltuja tietoja supon järjestelmistä. Kuva: Mauri Ratilainen / AOP

Helsingin käräjäoikeus alkoi torstaina aamulla käsitellä suojelupoliisin (supo) entisen työntekijän syytettä turvallisuussalaisuuden paljastamisesta. Määräaikaisena työntekijänä olleen miehen epäillään hakeneen supon tietojärjestelmästä tietoja, jotka eivät kuuluneet hänen virkatehtäviinsä.

Valmisteluistunnon aluksi syyttäjä, puolustus ja suojelupoliisin edustaja kävivät oikeuden puheenjohtajan johdolla läpi sitä, missä määrin asian käsittely voidaan pitää julkisena.

Syyttäjä ja supon edustaja vaativat, että poliisin koko esitutkinta-aineisto määrätään salaiseksi. Lisäksi he pyytävät asian käsittelyä suljetuin ovin.

– Perustelu on se, että tässä jutussa esitutkinta-aineistossa on hyvin paljon vahvasti turvaluokiteltua suojelupoliisin aineistoa. Kyse on turvaluokka kakkosesta, sanoi syyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen.

Syyttäjä sanoo STT:lle, että epäilty teko on rikosnimikkeen lievimmästä päästä.

– Kyllä tämä sen rikosnimikkeen sisällä on pikemminkin siitä lievimmästä kuin vakavimmasta päästä. Se näkyy jo syyttäjän rangaistusvaatimuksessa. Kun neljä kuukautta vankeutta on minimi, olen lähtenyt viidestä kuukaudesta, Hämäläinen sanoi iltapäivällä valmisteluistunnon päätteeksi Helsingin oikeustalolla.

Turvallisuusluokitus 2:n asiakirjat ovat neliportaisen asteikon toiseksi salaisimpia. Kun luokan 1 asiakirjoissa on merkintä "erittäin salainen", kakkosluokan asiakirjat leimataan merkinnällä "salainen".

Supon edustajan mukaan turvaluokitellun tiedon lisäksi aineisto sisältää tietoa supon tietojärjestelmistä.

Syytteen ja syytetyn kirjallisen vastauksen salaamista ei vaadittu. Jos syyte ja vastaus päätetään jättää salauksen ulkopuolelle, ne tulevat julkiseksi sen jälkeen, kun ne on käsitelty salissa.

Asiakirjojen ja käsittelyn julkisuudesta päättää oikeuden puheenjohtaja.

KRP: Väärissä käsissä tiedot olisivat voineet vahingoittaa turvallisuutta

Syyttäjä Hämäläinen totesi aamulla istunnon alussa, että jutussa on kyse valtion turvallisuuden kannalta poikkeuksellisen merkittävästä asiasta.

Esitutkinnan tehnyt keskusrikospoliisi kertoi aiemmin, että sen näkemyksen mukaan haetut tiedot olisivat voineet vääriin käsiin joutuessaan olla vahingollisia tai haitallisia valtion tai kansallisen turvallisuuden kannalta.

Tietohaut ovat koskeneet muun muassa vastatiedustelua ja kansainvälistä yhteistyötä. Haut ovat sisältäneet myös ulkomaisilta kumppaneilta saatuja tietoja.

Esitutkinnassa epäilty on myöntänyt poliisille suorittaneensa hakuja supon järjestelmästä, mutta kieltänyt saattaneensa niitä muiden nähtäville. Hän on kertonut halunneensa ymmärtää järjestelmää, koska hänen työnään oli kehittää sitä.

Esitutkinnassa hakujen perusteeksi epäiltiin miehen kirjoittamaa kirjaa. Kirjassa käsitellään muun muassa Syyrian konfliktia, turvapaikanhakijatilannetta ja Isis-äärijärjestön mediavaikuttamista.

Kirjaan viittasivat myös syyttäjä ja puolustus valmisteluistunnon alussa, ennen kuin yleisö määrättiin poistumaan ja salainen osuus alkoi.

Esitutkinnassa epäilty on sanonut, että kirjan tiedot on kerätty julkisista lähteistä.

Turvallisuussalaisuuden paljastamisella voidaan tarkoittaa tietojen oikeudetonta julkistamista, välittämistä, luovuttamista tai ilmaisua sekä tällaista tarkoitusta varten tapahtuvaa tietojen hankkimista.

Rikosnimike koskee tietoja, jotka ovat Suomen ulkoisen turvallisuuden takia määrätty salassa pidettäviksi. Se voi koskea myös tietoja, joiden paljastumisen tekijä tietää aiheuttavan vahinkoa Suomen maanpuolustukselle, turvallisuudelle, ulkomaansuhteille tai kansantaloudelle.

Rangaistus on neljästä kuukaudesta neljään vuoteen vankeutta.

.
.