1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Elokuvateatterit & elokuvien esittäminen

Elokuvissa käytiin Kokkolassa viime vuonna aiempaa tiuhempaan – "Siinä on oma fiiliksensä, jota ei pysty jäljittelemään"

Kävijöiden kärjessä ovat nuoret aikuiset ja lapsiperheet. Vuoden katsotuin oli Joker, perässään monta lastenleffaa.

Elokuvateatterit & elokuvien esittäminen
Otto Löytynoja seisoo Kokkolan elokuvateatterin ovella.
Petri Kuikka / Yle

Elokuvissa käyminen lisääntyi viime vuonna sekä Kokkolassa että Pietarsaaressa.

Kokkolan leffateatterissa kävi noin 47 500 katsojaa, nelisen tuhatta enemmän kuin edellisenä. Myös Pietarsaaressa kirjattiin pientä kasvua, vaikka elokuvateatteri oli osan vuodesta suljettuna remontin takia. Kävijöitä oli 36 000.

– Kyllä täytyy olla tyytyväinen, kun luku kasvaa useammalla tuhannella vuodessa, sanoo Otto Löytynoja Kokkolan Bio Rexistä.

Kasvua selittää luonnollisesti tarjonta. Viime vuoden selvästi suurin vetonaula oli Joker. Nämä olivat katsotuimmat Kokkolassa vuonna 2019:

Joker
Risto Räppääjä
Leijonakuningas
Avengers: Endgame
Frozen

Katsotuimpien listalle kipusi myös Kokkolassakin vaikuttaneen saarnaajan Maria Åkerblomin elämästä kertova elokuva Marian Paratiisi.

Varmoja paloja ja aina myös floppeja

On elokuvia, jotka vetävät aina, kuten Bondit ja isojen studioiden lastenelokuvat. Joskus tulee myös myönteisiä yllätyksiä: esimerkiksi ruotsinkieliset elokuvat ovatkin vastoin ennakko-odotuksia täyttäneet salit – usein varttuneemmalla väellä.

Floppaajia riittää niitäkin lähes joka vuodelle. Iso tuotanto ja kova markkinointi voivat silti tuottaa elokuvia, joita katsoo vain kourallinen.

Otto Löytynoja ei koe, että elokuvateatterit kilpailisivat suoratoistopalvelujen kanssa. Päinvastoin: elokuvien katsominen pikemminkin houkuttaa katsomaan enemmän elokuvia.

– Esimerkiksi 80-luvulla videovuokraamot toivat huomattavasti isomman pudotuksen kävijöihin kuin suoratoistopalvelut ovat tuoneet.

Kokkolassa elokuvateatterin vuotuinen kävijämäärä oli 2010-luvun alussa vielä 40 000:n pinnassa. Viime vuosina se on liikkunut 46 000:n tietämissä, ja huippuvuonna 2015 hätisteltiin jo 50 000:n rajaa.

Kokonaisvaltainen elämys

Elokuvissa käyvät eniten nuoret aikuiset ja lapsiperheet. Kokkolassa uutta yleisöä on saatu muihinkin näytöksiin uudelleen viritellyn elokuvakerhotoiminnan avulla.

– Uskon että jos pystymme tarjoilemaan joskus vähän erikoisempaa elokuvaa, se kantaa muihinkin näytöksiin. Jos ihmiset lähtevät katsomaan klassikkoa, se voi sytyttää kipinän käydä elokuvissa muutenkin.

Löytynoja odottaa vuodesta 2020 myös hyvää leffavuotta. Tulossa on sotaelokuvaa, kotimaista komediaa, uusi Bond ja lapsille Kätyrit. Hän uskoo myös elämyksen voimaan.

– Välillä on kiva lähteä pois kotoa, lähteä vähän kaupungille tuulettumaan. Käydä syömässä, tulla elokuviin, ottaa popcornia ja mennä isoon pimeään saliin katsomaan elokuvaa isolta kankaalta. Siinä on oma fiiliksensä, jota ei pysty jäljittelemään. Se on tapa viettää aikaa.

Lue seuraavaksi