1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koulutus ja kasvatus

Vaasa vastasi kansainvälisten yritysten tarpeeseen: uusi englanninkielinen luokka täyttyi heti

Suvilahden alakoulussa eka-tokaluokan 18 oppilasta puhuu koulussa englantia, mutta kodeissaan 17 eri kotikieltä.

Koulutus ja kasvatus
Oppilaita tunnilla
Englanninkielistä opetusta toivoivat muun muassa yritykset. Syksyllä aloittaneella luokalla opiskelee 18 lasta luokanopettaja Emmi Herler-Westeråkerin johdolla.Pasi Takkunen / Yle

Käynnissä on tavallinen rauhallinen, alkuvuoden koulupäivä Suvilahden alakoulussa Vaasassa. Opettaja jakaa tehtäviä, oppilaat availevat työkirjojaan ja kuuntelevat ohjeita.

Tänään opetellaan äänteitä – phonics.

Tämän luokan kahdeksantoista oppilasta puhuu omissa kodeissaan lähes yhtä montaa eri kotikieltä.

Yhteinen kieli heillä ja opettajalla on koulukieli englanti.

– Luokassa on kahdeksantoista eka- ja tokaluokkalaista, jotka puhuvat 17 kotikieltä. En tiedä kuinka monta kansallisuutta tällä luokalla on, mutta monta on. Se on äärimmäisen rikasta ja tämän luokan vahvuus, hymyilee luokanopettaja ja Vaasan englanninkielisen opetuksen koordinaattori Emmi Herler-Westeråker.

Yritysten tarpeisiin työntekijöiden lapsille

Vaasan uusin englanninkielinen opetuslinja aloitti viime syksynä aiemman suomalais-englantilaisen linjan rinnalla. Toiveita englanninkielisestä opetuksesta oli tullut runsaasti muun muassa kaupungissa toimivilta kansainvälisiltä yrityksiltä.

Opetuksessa onkin mukana useita Vaasan suurten yritysten kuten Wärtsilän ja ABB:n työntekijöiden lapsia.

Näissä perheissä lapsille halutaan opetusta maailmankielellä esimerkiksi siksi, että perheen muutto toiseen maahan tai maanosaan on mahdollinen tulevaisuudessa. Lapselle halutaan tarjota opetus englanniksi, jotta muutto uuteen ympäristöön ja uuteen kieleen olisi myöhemmin mahdollisimman helppo ja sujuva, ja lapset olisivat jo valmiiksi tottuneet kansaiväliseen ilmapiiriin.

Intialainen Gaurav Srivastav työskentelee asiantuntijatehtävissä ABB:lla. Hän tuli perheineen töihin Vaasaan ja ABB:lle neljä vuotta sitten. Perheen tytär oli tuolloin 4-vuotias ja nyt 7-vuotiaana hän on englanninkielisien linjan ekaluokkalainen.

– Työ pitää meidät tällä hetkellä Vaasassa, mutta ABB on iso, kansainvälinen yritys ja on mahdollista, että esimerkiksi neljän viiden vuoden kuluttua emme enää ole Suomessa, pohtii Intiasta lähtöisin oleva Srivastav.

Aurangzeab Farid Butt puolestaan on tullut Vaasaan Pakistanista. Tohtoriksi väittelevä ja Wärtsilällä kehitysprojektien johtotehtävissä työskentelevä Aurangzeab Farid Butt on ollut Vaasassa perheineen 10 vuotta. Myös hän pohtii lastensa englanninkielistä opetusta mahdollisen muuton näkökulmasta.

– Me teimme päätöksen muuttaa Suomeen, mutta se ei saa olla este sille, että lapsi jatkossakin pystyy ilmaisemaan itseään ja ymmärtämään kieltä muualla Euroopassa tai missä tahansa maailmalla, miettii kolmelapsisen perheen isä Aurangzeab Farid Butt.

Oppilas tunnilla
Luokassa opiskellaan englanniksi. Siitä on tarkoitus tehdä pysyvä osa Vaasan koulutustarjontaa. Pasi Takkunen / Yle

Osaksi pysyvää opetustarjontaa

Paine kaksikieliseen opetukseen on ollut Vaasassa kova. Opetukseen olisi paljon tulijoita ja uusi linjakin täyttyi heti. Luokalle pääsemisen edellytys on englanninkielen taito.

– On paljon vaasalaisia ja kansainvälisiä perheitä, joiden lapset eivät mahtuneet olemassaolevalle kaksikieliselle linjalle ja siksi perustettiin tämä englanninkielinen linja. Tavoite on tarjota Vaasassa mahdollisimman paljon englanninkielistä opetusta, kertoo Emmi Herler-Westeråker.

Opetuksen järjestämistä mietittiin ja suunniteltiin parin vuoden ajan. Työryhmässä oli mukana esimerkiksi Wärtsilän edustajia Vaasan kaupungin lisäksi.

Tarkoitus on, että linjasta tulee pysyvä osa Vaasan koulutustarjontaa.

– Tämä luokka ei ollut mikään niinsanottu quick fix, vaan sitä suunniteltiin pitkään juuri sen takia, että saadaan kaikki palikat kohdalleen ja voidaan tehdä tätä pitkäjänteisesti, Emmi Herler-Westeråker sanoo.