Pew-tutkimuskeskuksen laaja kysely: Donald Trump ei nauti suurta luottamusta maailmalla

Erityisen epäsuosittu Yhdysvaltain presidentti on Länsi-Euroopassa. Parhaat arvosanat Trump saa oikeistolaisilta.

Donald Trump
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kuvattuna "Keep America Great" -tilaisuudessa Lake Charlesissa Lousianassa lokakuussa 2019.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kuvattuna "Keep America Great" -tilaisuudessa Lake Charlesissa Lousianassa lokakuussa 2019. Saul Loeb / AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump saa pääosin kielteiset arviot maailman maista, ilmenee Pew-tutkimuslaitoksen laajasta kyselystä (siirryt toiseen palveluun).

Kyselyssä olleiden maiden mediaanitulos on, että 64 prosenttia vastaajista ei luota Trumpiin ja 29 prosenttia vastaajista ilmoittaa luottavansa häneen.

Vuonna 2017 laitoksen vastaavassa kyselyssä (siirryt toiseen palveluun) luvut olivat 77 prosenttia ja 22 prosenttia, joten Trumpin maailmalla nauttima suosio vaikuttaa kohentuneen hänen virkakautensa alusta.

Tutkimuskeskus arvioi, että muutos johtuu osaltaan Trumpin suosion kasvusta oikeistolaista ideologiaa tunnustavien parissa. Toisaalta muutokset kyselyn toteutustavassa ovat voineet muuttaa tulosta suosiollisemmaksi Yhdysvaltain presidentille.

Tutkimuksesta kirjoitti aiemmin ainakin Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Kysely tehtiin 33 maassa viime vuonna touko–lokakuussa, ja siihen vastasi noin 37 000 ihmistä. Suomi ei ollut mukana kyselyssä.

Lähes kaikissa maissa Trump saa huonommat arvosanat kuin edeltäjänsä Barack Obama.

Länsi-Eurooppa erityisen nihkeä Trumpille

Trumpin vastaiset mielialat olivat erityisen yleisiä Länsi-Euroopassa. Noin kolme neljäsosaa vastaajista tai enemmän ilmaisi epäluottamustaan Trumpiin Saksassa, Ruotsissa, Ranskassa, Espanjassa ja Hollannissa.

Erityisen huonot tulokset Trump saa Yhdysvaltain naapurimaassa Meksikossa, jossa 89 prosenttia vastaajista ei luottanut häneen.

Trumpia ulkomaiden epäsuosio ei välttämättä huoleta: Joulukuussa Trump kertoi kannattajilleen kampanjatilaisuudessa Battle Creekissä Michiganissa, että Saksa ja Ranska pitivät Obamasta enemmän kuin hänestä.

– Jos minusta koskaan tulee suositumpi, se merkitsee, etten hoida hommaani, Trump sanoi.

Koko maailma ei ollut Trumpia vastaan.

Israelissa, Filippiineillä, Keniassa, Nigeriassa ja Intiassa enemmistö vastaajista luotti Trumpiin.

Trumpin linjaukset epäsuosittuja

Kyselyn mukaan monet Trumpin politiikkalinjauksista ovat epäsuosittuja: Mediaanituloksena 68 prosenttia ei hyväksynyt Yhdysvaltain nostamia tullimaksuja tuontituotteille, 66 prosenttia vastusti Yhdysvaltain vetäytymistä Pariisin ilmastosopimuksesta ja 60 prosenttia ei hyväksynyt Trumpin aikomusta rakentaa muuri Yhdysvaltain ja Meksikon rajalle.

Myös maahanmuuttorajoitukset ja vetäytyminen Iranin ydinsopimuksesta olivat epäsuosittuja.

Toisaalta 41 prosenttia tuki Trumpin neuvotteluja Pohjois-Korean kanssa.

Oikeistossa eniten kannatusta Trumpille

Monissa maissa Trumpin kannatus on vahvinta oikeistossa, erityisesti oikeistopopulistien keskuudessa, ja suorastaan kasvanut vuodesta 2018.

Esimerkiksi Australiassa vasemmistoon itsensä lukevista vain 14 prosenttia ilmaisee luottamusta Trumpiin, kun taas oikeiston parissa 55 prosenttia ilmoittaa luottavansa tähän.

Myös useimmissa EU-maissa on nähtävissä selvä ero oikeiston ja vasemmiston kesken.

Useissa maissa oikeistolaisten luottamus Trumpiin kasvoi vuodesta 2018.

Unkarissa, Espanjassa, Ranskassa ja Brasiliassa oikeistolaisten luottamus nousi 15 prosenttiyksikköä tai enemmän.

Trump hävisi myös Putinille ja Xille

Kyselyssä kysyttiin myös luottamusta Saksan liittokansleriin Angela Merkeliin, Ranskan presidenttiin Emmanuel Macroniin, Venäjän presidenttin Vladimir Putiniin ja Kiinan presidenttiin Xi Jinpingiin.

Viidestä johtajasta Trump sai heikoimman kannatuksen.

Parhaiten pärjäsi Merkel. Mediaanitulos oli, että 46 prosenttia vastaajista ilmaisi luottavansa Merkeliin, kun taas 29 prosenttia ei luottanut Saksan liittokansleriin.

Aiheesta muualla:

Pew Research Center: Trump Ratings Remain Low Around Globe, While Views of U.S. Stay Mostly Favorable (siirryt toiseen palveluun) 8.1.2020

Helsingin Sanomat: Suurkysely: Trump on maailmalla hyvin epäsuosittu, paitsi kourallisessa maita sekä Euroopan kansallis­mielisten parissa (siirryt toiseen palveluun) 9.1.2020

Aiheesta aiemmin:

USA:n imago romahti Trumpin takia – Trump Obamaa suositumpi vain Venäjällä ja Israelissa27.6.2917

Lähteet: AFP, AP