1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kipsaus

Pääkallokelit ovat työllistäneet Länsi-Pohjan akuuttiklinikalla – vajaassa viikossa yli 40 kipsausta

Varsinainen ruuhkapäivä oli lauantai, jolloin akuuttiklinikalla kävi runsaat 160 potilasta.

kipsaus
Kipsausta
Akuuttiklinikalla on vajaan viikon sisällä tehty yli 40 kipsausta.Pyry Sarkiola / Yle

Jäiset kelit ovat työllistäneet Länsi-Pohjan keskussairaalan akuuttiklinikkaa. Ylilääkäri Tapio Åmanin mukaan vilkasta on ollut koko viime viikon, mutta erityisen kiireistä oli loppiaisviikonloppuna.

– Viikonloppu oli poikkeuksellinen. En oman työurani ajalta muista tällaista ruuhkaa, joka olisi liukastumisvammoista aiheutunut.

Esimerkiksi lauantaina akuuttiklinikalla kävi potilaita runsaat 160, joka on yli kolmanneksen tavallista lauantaita enemmän. Potilailla oli kaikenlaisia vammoja.

– Tavallisimmat vammat ovat ranne-, olkavarsi- tai nilkkamurtumat, mutta joukossa on ollut myös ihan vakavia sairaalahoitoa vaativa päävammoja, Åman sanoo.

Åmanin mukaan ihmiset eivät osanneet varautua liukkauteen, jonka jään päälle satanut lumi toi.

– Se aiheutti ihmisille yllätyksiä, kun lähdettiin käymään postilaatikolle, hiekoittamaan ulos pihaa tai koiraa ulkoiluttamaan, Åman toteaa.

Vajaassa viikossa yli 40 kipsausta

Akuuttiklinikalla on vajaan viikon sisällä tehty yli 40 kipsausta, mikä Åmanin mukaan on poikkeuksellisen paljon.

– Meidän kipsimestarit ovat olleet todella lujilla, mutta siitäkin on onneksi selvitty, Åman huokaisee.

Loppiaisen jälkeen akuuttiklinikalla on ollut hieman rauhallisempaa. Åman arvelee ihmisten osaavan nyt varoa liukkautta. Vaarallinen keli on nyt näkyvillä, koska jään päällä on lumen sijasta vettä.

– Hiekoitus on kaupungilla nyt melko tehokasta, sekin on varmasti auttanut. Lisäksi nastakenkiä näkee onneksi aika paljon ihmisillä käytössä.

– Lauantaisen työpäivän aikana ei ollut yhtään sellaista ihmistä, joka olisi kaatunut nastakengät jalassa. Kyllä niitä olisi syytä käyttää tämmöisillä keleillä, Åman huomauttaa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi