Uuteen sairaalaan siirtyminen venyttää hoitojonoja Kainuussa – "Ne ovat kaikki tilapäisiä"

Kainuun soten mukaan kyseessä on ainutkertaisesta syystä tapahtuva hoitotakuuaikojen ylitys.

hoitotakuu
Kainuun keskussairaala
Kainuun uusi sairaala avataan tammikuussa 2020 ja otetaan käyttöön vaiheittain talven ja kevään 2020 aikana. Arkistokuva.Jarmo Nuotio / Yle

Kainuun keskussairaalassa hoitotakuun toteutuminen on ollut viime vuosina keskimääräisesti hyvällä tasolla. Uuteen sairaalaan siirtyminen hidastaa kuitenkin väliaikaisesti hoitoprosesseja ja kiireettömän hoidon hoitotakuuajat tulevat tilapäisesti pidentymään tai paikoin ylittymään kuluvan talven aikana.

– Venymiset ovat korkeintaan yksittäisiä päiviä tai viikkoja, mutta ne ovat kaikki tilapäisiä, eli mitään pitkiä venymisiä ei tule. Olemme varautuneet jo etukäteen sairaalaan muuttoon, joten joissakin potilasryhmissä ei tule oleellisia venymisiä lainkaan, kertoo Kainuun soten hallintoylilääkäri Esa Ahonen.

Ahonen korostaa, että kaikki viivästykset koskevat puolen vuoden hoitotakuuta eli kiireettömään hoitoon pääsyn jonoja. Erityisesti viivästyksiä saattaa tulla joihinkin kirurgisiin toimenpiteisiin ja erikoislääkäreiden poliklinikkapalveluihin.

– Toivottavasti viivästykset kestävät mahdollisimman lyhyen aikaa. Saamme tilannetta tasapainoon alkukevään aikana ja sen jälkeen jonot alkavat vetää taas ihan normaalisti, Ahonen sanoo.

Kiireellistä hoitoa vaativat potilaat hoidetaan sairauden kiireellisyyden vaatimassa järjestyksessä, ja heidän tilannettaan seurataan hoitojonossa koko ajan siihen reagoiden. Kiireettömän hoidon hoitotakuurajan ylittyminen ei tarkoita potilaan terveydentilan välitöntä vaarantumista.

– Jos hoitoon pääsyä odottava huomaa terveydentilassaan huolestuttavia muutoksia, suosittelemme ottamaan yhteyttä hoitavaan yksikköön, josta hoitolähete tai hoitoon kutsu on tullut. Ongelmatilanteessa voi aina ottaa yhteyttä myös päivystykseen, Ahonen sanoo.

Kainuun sote on ilmoittanut kiireettömän hoidon hoitotakuun mahdollisesta ylittymisestä kertaluontoisesta syystä myös valvontaviranomaiselle.

Uusi sairaala avataan tammikuussa 2020 ja otetaan käyttöön vaiheittain talven ja kevään 2020 aikana. Siirtymän aikana sairaalan toimintaa on sekä uuden, että vanhan sairaalan tiloissa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!