Koulujen säästöt näkyvät jo ruokaloissa: Kuopion koulut heittivät hyvästit ruisleivälle

Leipätarjoilun niukentaminen on herättänyt keskustelua kodeissa ja kouluissa.

kouluruoka
Näkkileipää koulun ruokalassa
Vuoden alusta lähtien Kuopion kouluissa on saanut aterian kylkeen vain näkkileipää.Varpu Mäntymäki / Yle

Kuopion kaupungin koulutoimeen kohdistuvat säästöt näkyvät jo oppilaiden lautasilla.

Kuopion kouluissa on vuodenvaihteesta lähtien ollut leipänä tarjolla ainoastaan näkkileipää. Aiemmin lounaalla tarjottiin sekä näkki- että ruisleipää.

Ruisleivästä luopuminen on herättänyt kouluissa ja kodeissa keskustelua.

– Ensin se jotenkin järkytti kauheasti, mutta luulen, että kyllä siihen tottuu. Jos koulussa on ollut ruokaa, joka ei ole ihan lempparia, on voinut kuitenkin syödä ruisleipää, kertoo yhdeksäsluokkalainen Lea Laukkanen Pyörön koulusta.

– Kerroin tästä muutoksesta isovanhemmille, ja he olivat ihan järkyttyneitä. Kuulemma ruisleipää on ollut niin pitkään kouluissa kuin he ovat olleet olemassa. Kyllä se on kotona herättänyt aika paljon ihmetystä.

Tiedote ruisleivän tarjoilun loppumisesta kouluissa
Ruisleivän loppumisesta on tiedotettu Pyörön koulussa muun muassa ruokalassa olevien lappujen kautta.Varpu Mäntymäki / Yle

Kaikki kivet käännetty säästöjen etsimisessä

Kuopion kaupunki hakee tämän vuoden budjetissaan miljoonaluokan säästöjä kouluista ja varhaiskasvatuksesta. Pehmeästä ruisleivästä luopumalla kaupunki aikoo säästää 50 000 euroa vuodessa, kertoo kaupungin opetusjohtaja Leena Auvinen.

– Tässä taloudellisessa tilanteessa on käännelty kaikkia kiviä ja etsitty kohteita, joista voisi säästää. Tämä on tietysti konkreettinen muutos, joka näkyy koululaisten arjessa, ja muutos herättää aina keskustelua, toteaa Auvinen.

Koulut eivät ole tiedottaneet ruisleipätarjoilun loppumisesta suoraan vanhemmille, vaan esimerkiksi ruokaloissa olevilla lapuilla.

Yhden kouluaterian hinta Kuopiossa perusopetuksessa on 2,19 euroa ja lukioissa 2,60 euroa. Kuntaliiton ja kuntien vuoden 2018 vertailutietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) kouluruokailu maksaa Kuopiossa enemmän kuin monissa saman kokoluokan kunnissa, kun huomioidaan ruokailun hinta oppilasta kohden ja kiinteistökustannukset.

Nuoret eivät ruisleipää kaipaa

Muita leikkauksia kouluruokaan ei ole suunnitteilla, sanoo Auvinen.

– Näkkileipähän ei ravintoarvoja ajatellen heikennä kouluruokailua. Se on vain erilainen leipä verrattuna siihen pehmeään leipään.

Pyörön yhdeksäsluokkalaiset Laukkanen, Mila Tuppurainen ja Miro Kemppainen eivät jää suremaan ruisleipää.

– En ole syönyt ruisleipää kuin silloin, jos olen ollut hammaslääkärissä ja hampaat ovat olleet kipeät, sanoo Tuppurainen.

– Minun mielestäni on parempi, että leikataan jostain tällaisesta asiasta kuin vaikka koulukirjoista, Kemppainen toteaa.