1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vankilateatteri

Vankilateatteri tarjoaa tekijöille onnistumisen kokemuksia

Vankilateatteria on tehty Suomessa yli kymmenen vuotta.

Kantajien maa -näytelmän rekvisiittaan kuuluva arkku on myös naarajärveläistä tekoa. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Vankilateatterissa vangit rakentavat ammattilaisten ohjauksessa oikean teatteriesityksen ammattinäyttämölle. Kokemukset ovat olleet hyviä ja edistäneet vankien ajattelua elämästään ja sopeutumista yhteiskuntaan.

Viimeisimpänä valmistui Pieksamäen Poleenin kulttuurikeskukseen Naarajärven vankien toteuttama Kantajien maa-näytelmä, joka pohjautuu Kari Hotakaisen Henkireikä-teokseen.

Työryhmässä mukana olevan vangin mielestä näyttämöteoksen työstäminen on monella tavalla hyödyllistä toimintaa.

– Tämä tuottaa paljon iloa ja nautintoa. Sen lisäksi tämä vahvistaa itsetuntoa ja itsetuntemusta ja saattaa nostaa omia piileviä kykyjä esiin.

Naarajärven vankeja on ohjannut jyväskyläläinen ammattiohjaaja Antti Lattu. hän on huomannut erona tavallisiin teatteriprojekteihin erityisesti sen miten kiitollisia vangit ovat olleet päässessään tekemään näytelmää.

Latun mielestä vankilateatterissa tärkeintä on sen terapeuttinen vaikutus tekijöilleen.

– Tässä toteutuu teatterin mukanaan tuoma hetkellinen toiseus. Että näillä ihmisillä on mahdollisuus ajatuksineen olla hetken jossakin muualla, hän sanoo.

Naarajärven vankien näytelmätekstiksi ohjaaja Lattu valitsi Hotakaisen tekstin, koska se käsittelee ihmisen peruskysymyksiä. Meidän tehtävää täällä maailmassa on ja miten meidän pitää kohdata toinen ihminen. Näytelmä käsittelee myös rakkautta, vihaa ja pettymystä.

Ohjaaja Antti Lattu, puvustaja Tommi Haapaniemi ja vastaava ohjaaja Hannele Martikainen. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Suomalaisen vankilateatterin pioneeri on Taittuu ry, joka on toiminut vuodesta 2008 ja tuottaa vuosittain kolme näytelmää eri puolilla Suomea. Sen vastaava ohjaaja Hannele Martikainen on vakuuttunut, että toiminta edistää vankien integroitumista yhteiskuntaan tuomalla onnistumisen kokemuksia.

– Hän, joka on kerran onnistunut, hänellä on aina mielessään koti. Me pyritään aina siihen, että jokainen onnistuu näyttämöllä, Martikainen sanoo.

Vankilateatterin toiminnan keskiössä on se, että jokainen ansaitsee tulla nähdyksi ihmisenä.

Hannele Martikainen on kymmenien projektiensa aikana huomannut kuinka samanlaisia kaikki ihmiset ovat perustarpeineen. Vain ympäröivät olosuhteet vaihtelevat.

Martikaisen mukaan jokaisesta teatteriprojektista on tarkoitus tehdä aidosti tasokas teatterielämys. Hän kokee saaneensa vankilateatterista myös itselleen lahjan.

– En ole enää kyyninen. Joka kerta olen nähnyt miten käsittämätön se ihmisen kyky oppia ja kehittyä on.

Kantajien maa -näytelmän esitykset jatkuvat Pieksämäellä kulttuurikeskus Poleenissa lauantaihin asti.

Kuva: Jukka Kotkanen / Taittuu ry