Kimolan kanavan uskotaan lisäävän veneilijöiden määrää – vapaaehtoiset järvipelastajat ovat valmiina

Kouvolan Järvipelastusasema etsii alkuvuodesta uusia vapaaehtoisia mukaan toimintaansa.

vesiliikenne
Purje.
Vapaaehtoiset järvipelastajat tulevat apuun esimerkiksi silloin, jos venettä pitää hinata. Arkistokuva.Toni Pitkänen / Yle

Kouvolan Järvipelastusasema hakee uusia jäseniä.

Vapaaehtoisvoimin toimiva Kouvolan Järvipelastusasema aloitti päivystyksen Kouvolan Pyhäjärvellä viime vuonna. Sen tarkoituksena on auttaa veneilijöitä kiireettömissä, terveydelle ja hengelle vaarattomissa tilanteissa, esimerkiksi jos venettä pitää hinata tai polttoaine loppuu.

Tällä hetkellä Järvipelastusaseman päivystysringissä on mukana parikymmentä ihmistä. Parhaillaan mukaan haetaan uusia täysi-ikäisiä jäseniä. Aikaisempaa veneilykokemusta ei vaadita.

– Hyvä normaali fyysinen toimintakyky riittää. Toimintaan pääsee kyllä mukaan. Oma näkemykseni on, että liian paljon jäseniä meillä ei voi olla, Järvipelastusseuran toiminnanjohtaja Saku Tauriainen toteaa.

Uusille jäsenille järjestetään keväällä perehdytys Järvipelastusaseman tehtäviin.

– Meillä on kevään aikana kuusi harjoitusta, joissa käydään läpi esimerkiksi veneellä liikkumista, tähystämistä, etsintää, mekaanisten vikojen korjausta ja hätäensiavun antamista, Tauriainen kertoo.

Valmiina Kimolan kanavan avautumiseen

Käytännössä Kouvolan Järvipelastusaseman toiminta pyörii siten, että päivystysvuorossa on viikon kerrallaan kaksi vapaaehtoista, jotka lähtevät tarvittaessa avustustehtäviin. Vapaaehtoiset toimivat Pyhäjärvellä ja Kymijoen pohjoisosassa.

Viime kesänä Järvipelastusasemalla oli kaksi avustustehtävää. Toinen niistä oli karilleajo, jossa Järvipelastusaseman vapaaehtoiset antoivat hinausapua yhdessä pelastuslaitoksen kanssa. Lisäksi ensimmäisenä paikalle ehtineet vapaaehtoiset auttoivat pelastuslaitosta tilannekuvan luomisessa. Toinen tehtävistä oli konerikko, jossa vapaaehtoiset avustivat hinaamalla rikkoutuneen veneen rantaan.

– Lisäksi meillä oli pari tehtävää, joissa poistimme vierasesineitä vesistöstä. Esimerkiksi uppotukkeja nousee edelleen pintaan Pyhäjärvellä entisaikojen uiton jäljiltä, Tauriainen kertoo.

Järvipelastusasema perustettiin, koska veneilijöiden määrän uskotaan lisääntyvän, kun Kimolan kanava avataan ensi veneilykaudella veneilijöille. Kanava avaa vesireitin Pyhäjärven ja Päijänteen välille. Kanavaa pitkin pääsee tulevaisuudessa veneilemään esimerkiksi Kouvolasta Jyväskylään.

– Veneilijöiden määrä saattaa lisääntyä Kimolan kanavan alueella, Pyhäjärvellä ja Kymijoella jopa sadoilla. On itsestäänselvyys, että tapaturmien ja konerikkojen mahdollisuus kasvaa. Olemme valmistautuneet sillä ajatuksella, että ensi kesänä meillä voisi olla jo kymmenisen tehtävää.

Järvipelastusaseman toiminnasta kiinnostuneille järjestetään infoilta sunnuntaina 19.1.2020 Kouvolan paloasemalla.