1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Viro

Myyjätytöksi Virossa haukuttu Sanna Marin saapuu tänään Tallinnaan – kaupunkilaisten terveiset Suomen pääministerille: "Hienoa, että tavallisesta taustasta voi nousta huipulle!"

Sanna Marin tuskin ottaa sisäministeri Mart Helmen kohuttuja kommentteja puheeksi Viron-vierailunsa aikana.

Viro
Kadri Oad.
"Nuori nainen pääministerinä on hyvä juttu Suomelle", sanoo tallinnalainen Kadri Oad.Silja Massa

TallinnaSuomen pääministeri Sanna Marin (sd.) vierailee tänään perjantaina Viron pääkaupungissa Tallinnassa.

Vierailunsa aikana Marin tapaa sekä Viron pääministerin Jüri Rataksen että presidentti Kersti Kaljulaidin.

Hän käy myös taidemuseo Kumussa, jossa on esillä naisten emansipaatiota Viron ja Suomen taiteessa käsittelevä näyttely.

Todennäköisesti vierailusta on tulossa perinteinen kohteliaisuuskäynti. Marinin on ennustettu puhuvan virolaispoliitikkojen kanssa muun muassa maiden välisistä suhteista, EU-asioista, Itämeren tilasta ja Venäjästä.

Liikenneministeritaustansa vuoksi Marinin uskotaan ottavan puheeksi myös Helsingin ja Tallinnan välisen tunnelihankkeen.

Sisäministerin puheet kuohuttavat yhä Viroa

Sanna Marin on monelle virolaiselle jo tuttu nimi. Hänen nousunsa Suomen pääministeriksi sai virolaismediassa paljon huomiota kuten muuallakin maailmassa. Lehtijutuissa korostettiin etenkin Marinin nuorta ikää ja Suomen uuden hallituksen naisvoittoisuutta.

Pian uutisointi sai kuitenkin uuden käänteen, kun maan sisäministeri ja oikeistopopulistisen Ekre-puolueen johtaja Mart Helme haukkui radiossa Marinia "myyjätyttöseksi, josta on tullut pääministeri." Möläytys levisi nopeasti niin virolaiseen, suomalaiseen kuin kansainväliseenkin mediaan.

Viron johto kiirehti paikkaamaan sisäministerin sanomisia (siirryt toiseen palveluun) sekä kehumaan yhteistyötä ja läheisiä suhteita Suomen kanssa.

Twitterissä useat virolaiset poliitikot osoittivat tukensa Sanna Marinille listaamalla duunariammatteja, joissa ovat nuoruudessaan työskennelleet.

Kohun jälkeen Viron oppositio on tulittanut maan hallitusta kysymyksillä siitä, kuinka Helme voi jatkaa virassaan loukattuaan läheistä ystävämaata. Jopa presidentti Kaljulaid on vaatinut sisäministerin eroa.

Sanna Marin itse tuskin ottaa tämänpäiväisen vierailunsa aikana puheeksi Helmen kommentteja. Lehdistöä tapaus kuitenkin kiinnostaa, joten todennäköisesti Marinille tullaan esittämään aiheeseen liittyviä kysymyksiä iltapäivän lehdistötilaisuudessa.

"Helmen kommentit olivat absurdeja"

Tallinnan keskustassa torstaina liikkuvilta ihmisiltä ei herunut ymmärrystä Mart Helmen puheille "myyjätytöstä".

– Helmen kommentit olivat absurdeja. Sääli, että Helmen kaltaiset ihmiset pääsevät rakentamaan Viro-kuvaa, sanoo tallinnalainen Sandra Sultsing.

Hänen mielestään Helmen kommentit eivät edusta tavallisten virolaisten näkemyksiä. Päinvastoin.

Sandra Sultsing ja Sander Sõõrumaa pitävät Mart Helmen kommentteja tyypillisenä populismina.
Sandra Sultsing ja Sander Sõõrumaa pitävät Mart Helmen kommentteja tyypillisenä populismina.Silja Massa

– Virossa arvostetaan ihmistä, joka etenee huipulle omien saavutustensa, ei vanhempiensa aseman, kautta. Juuri siksi meillä on ilmaiset yliopistot. Ihminen, joka tulee vaatimattomasta taustasta, osaa usein nähdä yhteiskunnalliset ongelmat paremmin kuin ihminen, joka on syntynyt kultalusikka suussa, Sultsing sanoo.

– Helme on populisti, joka ratsastaa skandaaleilla. Hän on virolainen versio Donald Trumpista. Toivon, että suomalaiset eivät ottaneet Helmen kommentteja todesta, sanoo myös Sander Sõõrumaa.

68-vuotias Kadri Oad pitää pelkästään positiivisena asiana sitä, että Suomen pääministeri on aikoinaan työskennellyt kaupan kassalla.

– Hienoa, että tavallisesta taustasta voi nousta huipulle! Mart Helmenkin pitäisi ymmärtää tämä. Helmehän yritti jälkikäteen kääntää sanomisensa positiviseksi, mutta selvästi hänen tarkoituksensa oli loukata, Oad sanoo.

Helme on samaan aikaan populisti ja aristokraatti

Populistipuolueiden johtajien suusta harvoin kuullaan työläisammatteja halveksuvia kommentteja. Esimerkiksi Suomen perussuomalaiset asettuvat retoriikassaan vahvasti tavallisen kansan puolelle.

Ekren johto sen sijaan on Viron mittapuulla jopa aristokraattinen. Mart Helme ja hänen poikansa, valtiovarainministeri Martin Helme kuuluvat rikkaaseen omistajasukuun, jonka jäsenet toimivat Virossa johtavissa asemissa monilla yhteiskunnan osa-alueilla.

Tästä huolimatta heitä äänestävät eniten maaseudulla asuvat ja matalasti koulutetut.

Tallinnalaisen Loore Emilie Raavin mielestä Virossa suhtaudutaan ihmisen taustaan eri tavoin kuin Suomessa ja muissa pohjoismaissa.

Mart Helmen möläytykset ja niiden ymmärrys kumpuavat hänen mukaansa sosialismin vihasta, joka taas juontaa juurensa maan historiasta.

– Virossa elettiin monen sukupolven ajan eristettyinä läntisestä maailmasta. Virossa sana sosialismi yhdistyy varsinkin vanhempien ihmisten mielissä ainoastaan Neuvostoliittoon. Suomi on Viroa sosialistisempi maa, sanan hyvässä merkityksessä, Raav sanoo.

Loore Emilie Raav.
Loore Emilie Raav.Silja Massa

"Tietää mitä tekee"

Tallinnan juna-asemalla polkupyöränsä kanssa vastaan tulevan Hanno Jarvetin mukaan Mart Helme on taitava mediatilan käyttäjä.

– Hän haluaa pysyä ihmisten mielissä. Siksi hän sanoo julkisuudessa tasaisin väliajoin jotakin provosoivaa. Tuskin Helme oikeasti väheksyy Suomen pääministerin taustaa, mutta hän tietää pääsevänsä otsikoihin ja saavansa klikkejä tuollaisilla heitoilla, Jarvet sanoo.

Hänen mukaansa Helme siis tietää mitä tekee, ja on onnistunut päätavoitteessaan eli populismissa.

Hanno Jarvet uskoo, että Viron sisäministeri puhuu mediassa tahallaan provosoivasti.
Hanno Jarvet uskoo, että Viron sisäministeri puhuu mediassa tahallaan provosoivasti.Silja Massa

– Se, että sinä ja minä puhumme tästä asiasta nyt, on merkki siitä, että Helme on saavuttanut tavoitteensa.

Sanna Marin saapuu Tallinnaan tänään puolen päivän maissa ja tapaa pääministeri Jüri Rataksen kello 14. Vierailu päättyy Kersti Kaljulaidin tapaamiseen kello 16.

Lue lisää:

Analyysi: Viron hallitus on tunkkainen herrakerho, ja sisäministerin kommentit Sanna Marinista ovat siitä surullinen esimerkki

Lue seuraavaksi