1. yle.fi
  2. Uutiset

Britannian parlamentin alahuone hyväksyi brexit-sopimuksen

Päätös syntyi äänin 330–231.

Ulkomaat
Mielenosoittajia parlamenttitalon edustalla Lontoossa.
Andy Rain / EPA

Britannian parlamentin alahuone on hyväksynyt brexit-lakiesityksen toisessa käsittelyssä. Lakiesityksen läpimeno oli varmaa jo ennen tämän päivän käsittelyä.

Päätös syntyi äänin 330–231.

Seuraavaksi sopimus siirtyy parlamentin ylähuoneen pohdittavaksi. Käsittely on lähinnä muodollinen ja laki hyväksyttäneen ylähuoneessa tammikuun 22. tai 23. päivä.

Myös Euroopan parlamentin on hyväksyttävä sopimus, mutta tämän odotetaan tapahtuvan ennen Britannian eroa EU:sta kuun lopussa.

EU tyrmäsi eilen Britannian haaveet siitä, että osapuolet neuvottelisivat vielä tämän vuoden loppuun mennessä uuden kumppanuussopimuksen.

Lontoossa vieraillut EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi, ettei aikaa ole riittävästi unionin ja Britannian brexitin jälkeisen suhteen neuvottelemiseksi kohta kohdalta. Lue lisää EU:n näkemyksistä täältä: EU on valmis puolustamaan ja edistämään tavoitteitaan tulevissa neuvotteluissa Britannian kanssa

Mikäli Britannia ei hae jatkoa siirtymäkaudelle, eikä uutta kumppanuussopimusta saada neuvoteltua ennen tämän vuoden loppua, noudatetaan EU:n ja Britannian välisessä kaupassa Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjä.

Britannian pääministeri Boris Johnson on sanonut, ettei siirtymäaikaa tarvita.

Britit äänestivät kansanäänestyksessä brexitin eli EU-eron puolesta kesäkuussa 2016. Lue tästä brexitin pitkä historia jo ennen vuotta 2016: Brexitin taustalla vuosikymmenten Eurooppa-inho: Jo 40 vuotta sitten Britannian pääministeri ilmoitti haluavansa rahansa takaisin

Tämän jälkeen parlamentti on kiistellyt asiasta. Brexit kuitenkin eteni joulukuussa, kun Johnsonin johtamat konservatiivit saivat vaaleissa alahuoneeseen tarvitsemansa enemmistön.

Lisää aiheesta:

EU:lta kylmää vettä brittien niskaan: Aika on liian lyhyt uuden kumppanuussopimuksen solmimiseksi

Brittiparlamentilta selvä tuki pääministeri Johnsonin brexit-lainsäädännölle, vaatii vielä yhden äänestyksen

Analyysi: Jeremy Corbyn tarjoili Boris Johnsonille voiton tarjottimella – kolme syytä Britannian työväenpuolueen historialliseen rökäletappioon

Lue seuraavaksi