Hyppää sisältöön

Peru sanoo istuttavansa miljoona puuta Machu Picchun alueelle – toimilla yritetään estää maastopaloja

Historiallista inkakaupunkia halutaan suojella monin keinoin.

Vuonna 2017 Peru päätti, että Machu Picchun alueella saa käydä päivässä korkeintaan 6 000 ihmistä kahdessa ryhmässä. Kuva: EPA / Ernesto Arias

Peru suunnittelee istuttavansa miljoona puuta muinaisen Machu Picchun inkakaupungin alueelle. Tavoitteena on suojella historiallista aluetta mutavyöryiltä ja maastopaloilta. Kampanjasta kertoi Perun presidentti Martin Vizcarra.

Puut on tarkoitus istuttaa 35 000 hehtaarin suojellulle alueelle. Vizcarran mukaan kunnianhimoiseen tavoitteeseen ovat sitoutuneet niin valtio, aluehallinto, kunnat kuin kansalaisetkin.

Peru on viime vuosina yrittänyt suojella arvokasta maamerkkiään eri keinoin. Vuonna 2017 maa päätti, että Machu Picchun alueella saa käydä päivässä korkeintaan 6 000 ihmistä kahdessa ryhmässä. Peru on myös asettanut rajoituksia kolmeen inkakaupungin merkittävään kohteeseen, muun muassa aurinkotemppeliin.

Maan ympäristöministeriön mukaan puidenistutustalkoiden on tarkoitus paitsi estää maamerkin rapautumista myös suojella alueen luontoa. Machu Picchua koettelevat talvisin mutavyöryt rajujen sateiden takia ja kesällä taas kuivuus sekä maastopalot.

Machu Picchu on Unescon maailmanperintökohde ja Perun suosituin turistinähtävyys. Se sijaitsee vuoren huipulla, noin 100 kilometrin päässä vuoristokaupunki Cuscosta. Machu Picchu tarkoittaakin vanhaa vuorta.

Inkat rakensivat sen 1400-luvulla Pachacuti-hallitsijan aikana. Espanjalaiset valloittivat inkojen alueet 1500-luvulla.