Erityisopetuksen tarve on noussut Kainuun ammattiopistossa – "Ei siitä kummempaa numeroa tarvitse tehdä"

Kainuun ammattiopistolla on panostettu erityisopetukseen jo 2000-luvun alusta saakka

ammatilliset oppilaitokset
Nuori laskee matematiikan tehtäviä.
Jotkut opiskelijat saattavat tarvita muita enemmän tukea esimerkiksi matematiikan opinnoissa. Kuvituskuva. Tiina Jutila / Yle

Ylen tällä viikolla julkaiseman jutun mukaan peruskoulun päättävien opiskelijoiden luku- ja laskutaidot ovat sillä mallilla, että ammattikouluissa opiskelijat tarvitsevat entistä enemmän erityisopetusta.

– Tarve on kyllä lisääntynyt, mutta en sanoisi, että luku- ja laskutaito on selkeästi huonontunut. Aina on ollut niitä opiskelijoita, joilla taidot on heikommalla tasolla, koulutusjohtaja Liisa Härmä Kajaanin ammattiopistolta kertoo.

Härmä ei lähde erittelemään tuen tarpeen lisääntymisen syitä, mutta huomauttaa, että nykyään tuen tarvitsemiseen ei liity enää niin vahvaa leimautumisen palkoa kuin aiemmin.

– Tuen tarve tunnistetaan ja tunnustetaan paremmin. Voidaan rohkeasti sanoa, että en selviä ilman apua ja siten apua otetaan vastaan paremmin. Jos leimautumisen pelon suhteen vertaa tätä päivää 20 vuoden takaiseen, niin puhutaan eri maailmoista.

Ammatillisissa opinnoissa on se etu, ettei teoreettista tietoa tarvitse tankata niin paljon, kun oppiminen tapahtuu pitkälti tekemisen kautta. Härmän mukaan joku voi olla hyvä teoriassa ja toinen kädentaidoissa, ja taas toisen aineen kohdalla osat vaihtuvat.

– On luonnollista olla erilaisia. En ole vielä tavannut ketään joka ei oppisi, Härmä sanoo.

Härmän mukaan ammattiopistolla on panostettu erityisopetukseen ja erityisen tuen tarjoamiseen jo 2000-luvun alusta saakka. 2 800 opiskelijan oppilaitoksessa työskentelee jopa parikymmentä ammatillista erityisopettajaa.

– Me ei ajatella, että tuen tarpeessa on mitään erityistä, vaan kaikkien pitää saada erityisen hyvää opetusta. Kaikki on erilaisia omien taitojen ja lähtökohtien takia, ei siitä kummempaa numeroa tarvitse tehdä, Härmä sanoo.

Härmän mukaan erityistä tukea tarvitsevia opiskelijoita on jokaisella koulutusalalla, ja tuen tarvetta on hyvin monentasoista. Oppimisvaikeuksista kärsivä saattaa tarvita jatkuvaa apua, kun taas toinen opiskelija tarvitsee vain vähän tukea.

– Joku voi tarvita vähän apua, että pääsee jyvälle ja saa vaikka jonkun pelkolukon purettua, jonka jälkeen sitten selviää paremmin.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)