1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomen Keskusta

Keskustan Kulmuni Ylen kannatusmittauksesta: Tämä on toivoa luova uutinen

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi tiedotusvälineille Tallinnan-vierailullaan, ettei halua kiinnittää liikaa huomiota yksittäisiin mittauksiin.

Katri Kulmuni (kesk.) valittiin viime syksynä puolueensa johtoon. Joulukuussa hänestä tuli Sanna Marinin (sd.) hallituksen valtiovarainministeri. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Kun Katri Kulmuni (kesk.) pyrki viime syksynä puolueensa johtoon, hän teki keskustalle "sadan päivän ohjelman". (siirryt toiseen palveluun)

Keväällä keskusta oli kärsinyt raskaan vaalitappion, eivätkä puoluekannatusmittaukset syksylläkään mairitelleet. Ohjelman tarkoituksena on ollut kohentaa puolueen tilaa.

Kulmuni kertasi tänään Facebookiin tekemässä livelähetyksessä, "K-studiossa", ohjelman tilannetta. Samalla puheenjohtajalla oli muutenkin syytä iloita: Ylen tuoreessa mittauksessa keskustan kannatus on piristynyt 1,4 prosenttiyksikköä.

– Tietysti tämä on positiivista, Kulmuni sanoi Ylelle live-lähetyksensä jälkeen.

– Pienikin värähdys ylöspäin luo aina toivoa. Mutta riittävää tasoa täytyy vielä hakea. Keskusta nousee kovalla työllä ja tekemisellä.

Kulmuni summasi, että tie takaisin huipulle on kuitenkin "vielä pitkä". Edellisessä Ylen kannatuskyselyssä puolueen tulos oli mittaushistorian huonoin.

"Meille on kertynyt puolueen korjausvelkaa"

Kulmunin sadan päivän ohjelman ytimessä ovat olleet muun muassa puolueen poliittisen valmistelutyön ja varainkeruun vauhdittaminen sekä puolueväen osallistaminen.

– Meille on ehkä kertynyt puolueen korjausvelkaa, Kulmuni arvioi lähetyksessään.

Hänen mukaansa puolueen viestintää on nyt pyritty terävöittämään ja puoluejohtajan Facebook-livelähetys on yksi esimerkki siitä.

– Olen myös antanut kaksi päivää viikossa puolueelle, kuten lupasinkin, Kulmuni sanoi Ylelle.

Käytännössä poliittisen valmistelutyön ja osallistamisen vahvistaminen ovat tarkoittaneet puheenjohtajan mukaan sähköisiä vaikuttamiskanavia, nettikyselyitä keskustan jäsenille ja helpompaa osallistumista puolueen työryhmiin.

Palautetta Kulmuni luonnehtii postiviiseksi. Seuraavan kerran puolueen uudistamistyö on isosti esillä hänen mukaansa kesällä, kun keskustalaiset kokoontuvat puoluekokoukseensa Vantaalle.

Marin: Ei kannata tuijotella yksittäisiä gallupeja

Hallituspuolueista kannatusmittaus toi positiivisia uutisia myös SDP:lle.

Puolueen kannatus on piristynyt 1,7 prosenttiyksikköä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ehti kommentoida mittauksen tulosta Tallinnan-vierailullaan.

– Tietenkin se on hyvä uutinen hallituspuolueille, että hallituksen yhteenlaskettu kannatus on hivenen parantunut, Marin sanoi.

– Mutta itse olen aina sanonut, että ei kannata tuijotella yksittäisiä gallupeja, vaan keskityä siihen työhön, mitä hallituksessa tehdään.

Perussuomalaiset piti paikkansa mittauksessa ykkösenä, eikä puolueen suosio heilahtanut suuntaan eikä toiseen. Toisena paikkaa pitävä kokoomus sen sijaan nosti niin ikään hieman kannatustaan.

Puoluesihteeri Kristiina Kokko uskoo, että kokoomus on onnistunut tarjoamaan uskottavan vaihtoehdon.

– Uskon, että tärkein syy kannatuksen nousuun on se, että kaivataan vastavoimaa populismille ja toisaalta sitten hallituksen vasemmistolaiselle politiikalle, hän sanoi.

Juttua on päivitetty klo 17.27 Sanna Marinin ja Kristiina Kokon kommenteilla.

Lue myös:

Ylen mittaus: Pääministerin vaihdos piristi SDP:n ja keskustan suosiota, vihreät menetti kannatustaan vasemmistolle ja kokoomukselle

Analyysi: Marinilla ja Kulmunilla syytä hymyyn