1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vanhusten palvelutalot

Vuosi hoivakriisistä – osassa hoivakodeista ei tarkastuskäyntien jälkeenkään saatu asioita kuntoon

Viime vuonna paljastuneen hoivakriisin puutteita valvotaan ja korjataan edelleen.

vanhusten palvelutalot
vanhan naisen käsi ja rollaattori
Viranomaisten valvonnassa olevien vanhusten hoivakotien määrä ei ole vähentynyt Pohjois-Suomen aluehallintoviraston alueella, mutta huonosta hoivasta tehtyjen ilmoitusten määrä on kuitenkin vähentynyt. Kuvituskuva.AOP

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston yksikön päällikkö Pirjo Mäkeläinen kertoo, että avilla on vielä valvonnassaan yksiköitä, joissa ei tarkastuskäyntien jälkeenkään ole saatu asioita kuntoon.

– On kohteita, joissa epäkohtia ei ole saatu korjattua riittävästi ja olemme joutuneet jatkamaan valvontaa. Mitä vakavammasta ja huolestuttavammasta puutteesta on ollut kyse, olemme halunneet jatkaa valvontaa.

Joukossa on sekä yksityisiä että kunnallisia vanhuspalveluyksiköitä. Muutoinkaan viranomaisten valvonnassa olevien vanhusten hoivakotien määrä ei ole vähentynyt Pohjois-Suomen aluehallintoviraston alueella. Sen sijaan vanhusten huonoon hoivaan liittyvien ilmoitusten määrä on nyt kuitenkin vähentynyt viime vuoden ennätysluvuista.

– Ilmoitukset liittyivät erityisesti tehostettuun palveluasumiseen ja siellä henkilöstön riittävyyteen ja annetun hoivan ja huolenpidon laatuun. Huoli siitä, että onko henkilöstöä riittävästi, Mäkeläinen selventää.

Mäkeläisen mukaan huomattava osa ilmoituksista on selvitetty. Osa on kuitenkin vielä kesken ja kunnilta odotetaan niiden laatimia tarkastusraportteja.

– Esimerkiksi loppuvuodesta pyysimme yhtä kuntaa tekemään tarkastuksen yksityiseen palveluyksikköön, Mäkeläinen kertoo.

Hoivakoteihin tehdään tarkastuksia ennakkoon kertomatta, mutta sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja tarjoavilla on myös velvollisuus tehdä omavalvontaa. Lisäksi suoritetaan viranomaisten toimesta valvontaa.

– Valvottavien määrä ei ole vähentynyt koska osa näistä valvonnoista on kesken. Mittava määrä asioita tuli vireille ja niitä on vielä meillä työn alla.

Jos on huoli, että asiakasturvallisuus on vaarantunut tai vaarantumassa, käytetään Mäkeläisen mukaan lain suojaamaa mahdollisuutta tehdä ennalta ilmoittamaton tarkastus.

Lue lisää:

Attendo saa pian pyörittää hoivakotia Utajärvellä – Valvira keskeytti toiminnan helmikuussa vakavien puutteiden vuoksi

Pohjois-Suomen avi valvoo useampaa vanhusten hoivakotia

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi. (siirryt toiseen palveluun)

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi