1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hiihtolajit

Hiihtokaupungissakin joudutaan turvautumaan lumitykkeihin – Salpausselän kisat onnistunevat, mutta Finlandia-hiihto ei pärjää pelkällä tekolumella

Viikonlopun SM-kisojen osalta Lahdella kävi tuuri, sillä perjantaiksi tullut pakkanen mahdollistaa lumettamisen ja kilpailuolosuhteiden luomisen.

hiihtolajit
Lahden mäkimontun lumetus
Lahden mäkimontussa lunta tehdään kolmentoista lumitykin voimin.Juha-Petri Koponen / Yle

Lahden seudun isojen hiihtolajitapahtumien järjestäminen ei ole vielä uhattuna lumen puutteen vuoksi. Lahden kaupungin liikuntatoimen mukaan Salpausselän kisat pystyttäisiin pelastamaan lumitykkien avulla, jos lumettomuus jatkuisi edelleen.

Helmi-maaliskuun vaihteessa järjestettäviin kilpailuihin tarvittavat ladut saataisiin hiihdettäviksi tykkilumella kahdesta kolmeen viikossa, joskin siihen tarvittaisiin pakkasjakso. Tässä vaiheessa kisapalavereissa ei ole vielä murehdittu lumitilannetta.

– Jos tätä hetkeä ajatellaan, ei kisoja varmaankaan voisi järjestää tai mentäisiin force majeurin rajamaille. Luotetaan siihen, että pakkasta tulee, vaikkei lunta tulisikaan, toteaa liikuntapaikkamestari Arto Manninen Lahden kaupungilta.

Finlandian kilometrit voidaan kerryttää pätkistä

Myös Finlandia-hiihdon järjestäjät odottavat vielä rauhallisin mielin talven kylmenemistä ja lumisateita. Perinteinen massahiihtotapahtuma järjestetään helmikuun loppupuoliskolla, joten aikaa on runsas kuukausi. Finlandia-hiihdon pitkiä ja vaihtelevissa maastoissa kulkevia reittejä olisi hyvin vaikeaa tai mahdotonta paikata tykkilumella.

Jos talvi jatkuu vähälumisena, tapahtuma sopeutuu tilanteeseen.

– Paniikkinappulaa ei tarvitse painaa ennen helmikuuta eikä tietysti ehkä silloinkaan – sääolosuhteillehan ei mahdeta mitään, sanoo järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Esko Saari.

Yksi vaihtoehto on reittien lyhentäminen ja yhdistely.

– Yhtenä vuonnahan hiihdettiin kolmekakkonen ja kaksikymppinen perään, tehtiin siitä viisikymppiä. Esimerkiksi Keski-Euroopassa on hiihdetty paljon lyhyemmilläkin reiteillä ja useampi rinki, jos pitkälle reitille ei tule lunta, Saari selittää.

Pakkaspäivä takaa SM-kisat

Perjantaina hetkellisesti palanneet pakkaset mahdollistavat mäkihypyn ja yhdistetyn SM-kisojen järjestämisen urheilukeskuksessa tulevana viikonvaihteena. Lunta tehdään kolmentoista lumitykin voimin.

Liikuntapaikkamestari Arto Mannisen mukaan käyttöön saadaan niin kutsuttu pohjoisen lenkki, jonka pituus on 2,5 kilometriä. Kisojen jälkeen myös harrastajat pääsevät taas hiihtämään Lahdessa. Manninen ei koe työtä turhaksi, vaikka ennusteiden mukaan edessä on jälleen lauhaa ja vetistä säätä.

– Se, että saadaan olosuhteet edes jonkinlaiseen kuntoon, on aina positiivista ja eteenpäin, hän tuumii.

Lue seuraavaksi