1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Iran

Matkustajakoneen mustien laatikkojen tutkiminen voi viedä viikkoja – tutkijoita uhrien kotimaista tulossa Teheraniin

Iran aikoo tutkia koneen lentotietoja tallentavien mustien laatikoiden datan ensin itse. Myös kansainväliset asiantuntijat osallistuvat tutkimuksiin myöhemmin.

Ukrainalaiskoneen musta laatikko
Ukrainalaiskoneen musta laatikko

Iran kiistää, että sen ohjus olisi osunut ukrainalaiskoneeseen.

Iranin ilmailuhallinnon johtaja Ali Abedzadeh sanoi Teheranissa pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että Iran ei ole pudottanut konetta.

Hän toivoo Kanadan ja Yhdysvaltain luovuttavan Iranin viranomaisten käyttöön materiaalia, joka todentaisi koneen tuhoutuneen ohjuksella.

Satelliittikuva Teheranista, ukrainalaiskoneen onnettomuuspaikalta. Kuva: Maxar Technologies / EPA

– Jos he ovat aivan varmoja, heidän tulisi julkistaa todisteensa maailmalle, Abedzadeh sanoi.

Hassan Rezaeifar, iranilaisen tutkimusryhmän johtaja, sanoi, että lentotietotallentimista eli niin kutsutuista mustista laatikoista tiedon purku voi viedä yli kuukauden, ja koko tutkimus venynee ensi vuoden puolelle.

Iranin valtiollinen uutistoimisto IRNA kertoi, että Ukraina ja lentokonevalmistaja Boeing on kutsuttu mukaan selvitystyöhön. Ulkoministeriön tiedottaja Abbas Mousavi sanoi, että ne maat, joiden kansalaisia kuoli keskiviikon onnettomuudessa, kutsutaan mukaan selvitystyöhön.

Boeing-yhtiö ei ole toistaiseksi kommentoinut tutkimuksiin osallistumista.

Kansainvälisen Punaisen puolikuun työntekijät tutkivat koneen jäänteitä keskiviikkona onnettomuuspaikalla. Kuva: Abedin Taherkenareh / EPA

Kanadan pääministeri Justin Trudeau sanoi, että Kanadan hallussa on useista lähteistä tulevaa tietoa siitä, että kone pudotettiin iranilaisella ohjuksella.

63 Kanadan kansalaista kuoli iskussa.

Justin Trudeau
Trudeaun mukaan Kanadalla on alasampumisesta tietoa ja todisteita useista tiedustelulähteistä.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi, että koneen saattoi pudottaa iranilainen ilmatorjuntaohjus.

Iran luovutti alustavan tutkimusraportin tapahtuneesta torstaina. Sen mukaan lentäjät eivät lähettäneet hätäkutsua ja tulessa ollut kone kääntyi takaisin.

The New York Times-lehden videolla näkyy ehkä ohjuksen osuminen koneeseen.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa.

Katso sisältö Twitterissä

Iranin viranomaiset sanoivat ensimmäisissä lausunnoissaan, että turman syy oli tekninen ongelma ja Boeing 737-koneessa ilmennyt hätätilanne.

Iranin ilmailuhallinnon johtaja Ali Abedzadeh sanoi, että Iranin siviili-ilmailu ja maan ilmapuolustus tekevät yhteistyötä. Hänen mukaansa on "täysin mahdotonta, että asevoimat ampuisivat alas siviilikoneen".

Kansainvälisen Punaisen puolikuun työntekijät tutkivat koneen jäänteitä keskiviikkona onnettomuuspaikalla. Kuva: Abedin Taherkenareh / EPA

Ukrainan viranomaiset aloittivat koneen jäänteiden tutkimukset myöhään torstaina. Turman uhrien sukulaisilta otetaan DNA-näytteitä vainajien tunnistamiseksi.

Ranskan ilmailuonnettomuustutkintaviranomainen BEA ilmoitti osallistuvansa Teheranin lähistöllä sattuneen turman tutkimuksiin. Koneen moottorin suunnittelija on CFM, ranskalaisen Safranin ja amerikkalaisen GE Aviationin yhteenliittymä.

Iranilaismedia kertoo, että amerikkalaiset, kanadalaiset ja ranskalaiset tutkijat matkustavat Teheraniin osallistuakseen tutkimuksiin.

Venäjän varaulkoministeri sanoi Sergei Rjabkov sanoi, ettei nykyisessä tilanteessa ole perusteita epäillä Irania Ukrainan koneen putoamisesta.

korjattu klo 17.12. Trudeau ei ole ulkoministeri vaan pääministeri.

Lue myös:

Tämän tiedämme nyt ukrainalaisen matkustajakoneen turmasta: Trudeau syyttää Irania, New York Timesin videolla näkyy ehkä ohjuksen osuminen koneeseen

Toimittajalta: Trumpin hallinto muuttui yhtäkkiä varovaiseksi – Ukrainalaiskoneen turma toi Iran-kriisiin jälleen uuden ulottuvuuden