1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. harrastukset

11-vuotiaan kajaanilaisen Eeli Alatalon tavoitteena on saada tehtyä lankaa – kehruuretriitti vetää ensikertalaisia Paltamoon

Viime vuonna kehruuretriittiin osallistui kymmenen henkilö. Nyt osallistujamäärä kasvoi seitsemällä.

Langan kehrääminen perinteisin keinoin on kehruuretriitin vetäjän mukaan nosteessa. Kuvituskuva. Kuva: Jarkko Remahl / Yle

Langan kehrääminen perinteisin keinoin on koonnut lähes kaksikymmentä kehrääjää viikonlopuksi Puikkokoskella Paltamoon. Kolmasosa kehrääjistä pääsee kokeilemaan rukin käyttöä ensimmäistä kertaa. Rukit ovat perinteisiä polkukäyttöisiä, mutta on paikalle tuotu myös uusi sähkörukki.

Kajaanilainen 11-vuotias Eeli Alatalo on retriitissä tekemässä lankaa ensimmäisen kerran elämässään, homma lähti käyntiin karstaamalla.

– Vetelen karstoja eri suuntiin, se on kuin lapsen päätä silittäisi.

Alatalon äiti on neulonut ja kehrännyt, ja se on vetänyt myös pojan mukaan harrastukseen.

– Jos vaikka yhden kerran saisin tehtyä lankaa, niin olisin tyytyväinen, suunnittelee Alatalo.

Kävijämäärä kehruuretriitissä on kasvanut. Viime vuonna mukana oli kymmenen, nyt 17. Retriitin vetäjä Maarit Leinosen mukaan tietous kehräämisestä on lisääntynyt. Kyseessä on taitolaji, jonka jokainen oppii omassa aikataulussaan.

– Kehrääminen on in, tämä on rentouttavaa tekemistä porukassa, sanoo Leinonen.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)