Hyppää sisältöön

Muovipakkauksia kerätään nyt myös Etelä-Pohjanmaan kotitalouksista – Jäteasemilla puristimet jo paikallaan

Suomen Pakkauskierrätys Ringin muovinkeräyspisteet täydentyvät kovaa vauhtia. Yhtenä uusimmista muovin keräämisen aloitti Lakeuden Etappi.

Etapin muovipuristimeen tuotu kierrätysjäte päätyy Riihimäelle Fortumin muovinjalostustustehtaalle. Kuva: Anne Elhaimer / Yle

Suomalaisten innokkuus kierrättää muovia lisääntyy jatkuvasti. Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:n aluekeräyspisteitä on ympäri Suomen jo lähes 800, mutta verkosto ei kata läheskään jokaista kuntaa.

Siksi tarvitaan myös paikallisten jäteyhtiöiden panosta. Täydentäviä kunnallisia keräyksiä onkin jo lähes 40.

Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla jäteyhtiö Lakeuden Etappi alkoi viime viikolla tuoda suurimpien taloyhtiöiden roskakatoksiin muovinkeräysastioita. Uudet keltakantiset astiat tulevat alkuvuoden aikana tutuksi lähes 400 kohteessa.

Tarkoituksena on nostaa asumisjätteiden kierrätysastetta ja samalla parantaa palvelua.

– Tämä on nykypäivää. Lainsäädännön takia kierrätystavoitteet kasvavat ja täytyy olla ajassa mukana. Lisäksi asukkailta on tullut paljon toiveita, että he saisivat muovipakkausten keräykseen pisteitä, selvittää Etapin kehitys- ja ympäristöpäällikkö Mirva Hautala.

Pohjalaistalouksista muovia on kerännyt parin vuoden ajan jo Ekorosk. Sen sijaan Stormossen odottaa vielä kierrätysmääräysten tiukentumista.

Ei ajella turhaan ympäri kyliä

Alkuvaiheessa Etapin keräyksessä ovat mukana vain Seinäjoki, Ilmajoki, Lapua ja Kurikka. Muovipakkauksia kerätään kiinteistöiltä, joissa on vähintään 20 asuntoa.

Jotta kierrätys säilyisi ympäristön kannalta järkevänä, muovia kerätään vain keskustaajamista.

– Aina mitä enemmän ajallaan, sitä enemmän päästöjä syntyy. Jotta kierrätyksen hyöty säilyy, otimme neljä suurinta kuntaa mukaan, Hautala perustelee.

Tasa-arvoa tuo jäteasemilla aloitettu muovinkeräys. Etapin jäteasemille kuka tahansa keräyksen ulkopuolella oleva voi tuoda keräysmuovinsa ilmaiseksi.

Kerätty muovi päätyy Ringin tavoin Riihimäelle Fortumin muovinjalostamolle. Siellä käytetyistä pakkauksista tehdään uusien tuotteiden raaka-ainetta.

Tähän asti Etapin muovijäte on poltettu Westenergyn polttolaitoksella Mustasaaressa.

Taloyhtiö ja asukas odottavat säästöjä

Seinäjoen Hyllykalliolla Penttiläntie 7 on yksi ensimmäisistä muovinkeräyspöntön saajista. Kierrättäminen koetaan taloyhtiössä tärkeäksi ja siitä odotetaan monelaisia hyötyjä.

– Totta kai se vaikuttaa, ettei muovia tarvitse lähteä mihinkään kuljettamaan. Ja että siitä todella tehdään jotain, joka hyödyttää, innostuu taloyhtiön asukas Raimo Hirvelä.

Aiemmin Hirvelä on kiikuttanut muovijätteensä läheisen kauppakeskuksen Rinki-pisteeseen. Nyt askelien lisäksi saattaa säästyä myös rahaa. ** **

Samansuuntaisia odotuksia on isännöitsijällä.

– Ainakin sitä että poltettava jäte vähenisi. Sitä kautta saisimme säästöjä, koska muovin tyhjennys on sekajätettä edullisempaa, toivoo Lakeuden Isännöinnin isännöitsijä Kimmo Romar.

Mutta minkä verran vuosisäästö voisi parinkymmenen asunnon yhtiössä olla?

– Vielä ei tiedetä. Riippuu tietysti lajitteluinnosta, mutta uskon että joitakin satoja euroja, Romar laskee.

.
.