"Joka vuosi pitää uudistua" – Kuhmon kamarimusiikkifestivaaleilla pääsee konsertiin vaikka vaeltamalla

Kuhmon kamarimusiikki on levittäytynyt satojen kilometrien matkalle.

Kuhmon Kamarimusiikki
Metsässä soittaa neljä ihmistä jousisoittimia.
Kuhmossa kamarimusiikkia ei ole rajoitettu vain kamareissa soitettavaksi. Kuvituskuva. Juuso Westerlund

Kuhmon Kamarimusiikkifestivaali järjestetään tulevana kesänä jo 51. kerran. Tämän vuoden tähtivieras on säveltäjä Osvaldo Golijov, joka saapuu Kuhmoon Yhdysvalloista ja viipyy viikon.

– On mielenkiintoista, että säveltäjävieras on itse paikan päällä ja pääsee esittelemään itse teoksiaan, Kuhmon kamarimusiikin toiminnanjohtaja Sari Rusanen sanoo.

Tapahtuma on siitä erikoinen, että tapahtuma-alue kattaa koko Kuhmon ja konsertteja järjestetään myös Kajaanissa. Viime kesänä niin sanottuihin perukkakonsertteihin panostettiin erityisen paljon, mikä sai paljon positiivista palautetta yleisöltä.

– Perukka- ja lähialuekonserttien tarkoitus on näyttää myös, miten hyvää elämää täällä syrjäkylillä Kuhmossa on. On kivaa, kun omalla kylällä pääsee käymään konsertissa, Rusanen sanoo.

Ensi kesän yksi erikoisuus on Elimyssalon Levävaaran tilalla järjestettävä konsertti. Konserttikävijät kuljetetaan ensin bussilla lähimaille ja loppumatka taitetaan vaeltaen.

– Elimyssalo on oikein eksoottinen paikka, jossa on aiemminkin järjestetty näitä päiväretki-konsertteja, mutta siitä on jo pitkä aika, Rusanen sanoo.

Rusasen mukaan tämän vuoden konserttia järjestetään hyvillä mielin ja innokkaana, vaikka eletään vasta tammikuuta. Rusanen kiittelee taiteellista johtajaa Vladimir Mendelssohnia, joka on jälleen koonnut monipuolisen ja kiinnostavan ohjelmiston, jossa on sopivassa suhteessa vanhaa ja uutta.

– Joka vuosi pitää uudistua. Taas saa kesällä nauttia musiikista, luonnosta ja hyvästä ruoasta. Siitä se hyvä loma on tehty, Rusanen toteaa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)