Haminassa pohditaan Hillonlahden täyttämistä – satama tarvitsee lisää tilaa laajentuakseen

Haminan sataman läheisyydestä ei löydy enää riittävän suuria alueita sataman laajentamiseen. Hillonlahden täyttämisellä satamalle saataisiin noin 100 hehtaaria lisää tilaa.

Hamina-Kotkan sataman kasvu on ollut viime vuosina arvioitua nopeampaa. Arkistokuva Kotkasta Mussalon satamasta. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Haminassa on tehty vetoomus Hillonlahden täyttämiseksi.

Hillonlahti halutaan täyttää, jotta Haminan satama saisi tilaa laajentua.

Hamina-Kotkan sataman kasvu on viime vuosina ollut arvioitua nopeampaa, eikä Haminan sataman läheisyydestä löydy enää riittävän suuria alueita. Jos Hillonlahtea ei täytetä, sataman kasvu on vetoomuksen mukaan vaarassa pysähtyä.

– Meiltä alkavat tilat loppua. Jo pitkään on ollut erilaisia teollisia hankkeita, jotka hyötyisivät sijoittumisesta sataman välittömään läheisyyteen. Meillä on kyllä alueita, mutta ei siinä mittakaavassa kuin usein tarvitaan. Hillonlahti on suoraan Haminan sataman sydämen ympärillä ja mitä paras paikka satamasidonnaiselle teollisuudelle, Hamina-Kotkan sataman toimitusjohtaja Kimmo Naski kertoo.

Täyttäminen maksaisi miljoonia

Haminan kehitysjohtaja Matti Filpun mukaan Hillonlahden täyttäminen vaatisi ainakin ympäristövaikutusten arvioinnin sekä lupaviranomaisen hyväksynnän.

– Kaupungin pitää selvittää edellytyksiä, mitä kaikkea täyttäminen vaatii. Esimerkiksi millainen Hillonlahden rakennettavuus ja pohjaolosuhteet ovat, Filppu sanoo.

Matti Filpun mukaan Hillonlahden täyttämisestä ei ole olemassa ajankohtaista kustannusarviota. Lähtökohtaisesti täyttäminen tulisi sataman maat omistavan Haminan kaupungin maksettavaksi.

– Kyllä siinä varmaan puhutaan useista miljoonista euroista.

Filppu ei osaa vielä sanoa, kuinka pitkä prosessi Hillonlahden täyttäminen tulee olemaan, jos siihen päädytään.

– Useampi kuukausi menee varmasti ensin asian pohdiskeluun. Sitten kaupunginhallituksen päätettäväksi tullee, miten asiassa edetään.

Haminan satama on vuokrannut alueensa Haminan kaupungilta. Hillonlahden pohjoispuolella on rakennuksia, jotka eivät kuulu kaupungille. Ne pitäisi lunastaa, jotta alue voitaisiin ottaa sataman käyttöön. Haminan kaupunginhallitus päätti joulukuussa hakea maanmittauslaitokselta lunastustoimitusta.

– Se alkaa varmaan tämän vuoden aikana etenemään. Aika vähän siellä enää on muuta, kun kaupungin omistamaa maata. Joitakin kiinteistöjä on vielä. Monet niistä ovat hyvin pieniä asuinkiinteistöjä, joissa on pieni tontti ja talo päällä, Matti Filppu sanoo.

Satama tarvitsisi koko Hillonlahden

Täyttämisestä ei ole vielä tehty tarkempia suunnitelmia, mutta satamajohtaja Kimmo Naskin mukaan koko Hillonlahti tarvittaisiin sataman käyttöön.

– Kyllä se koko alue tarvittaisiin pidemmällä aikavälillä sataman tulevaisuuden kehittymiseen. Ymmärrän hyvin, että alue on herkkää ja virkistys- ja asumiskäytössä, mutta toisaalta työllisyyden ja sataman kehittymisen kannalta meidän on pakko etsiä laajennusalueita.

Hillonlahden täyttämisellä satamalle saataisiin Naskin mukaan noin 100 hehtaaria lisää tilaa. Hamina-Kotkan sataman maa-alueiden koko kasvaisi lahden täyttämisen myötä vajaat kymmenen prosenttia.

– Se olisi merkittävä lisäys. Olisi tärkeää, että saisimme ison yhtenäisen alueen satamasidonnaisen teollisuuden käyttöön. Nytkin meillä on alueita, mutta ne ovat pienempiä alueita siellä täällä. Esimerkiksi tehdas tarvitsee yhden ison alueen.

Kiinnostusta alueeseen on

Kimmo Naskin mukaan juuri Hillonlahden alueesta kiinnostuneita toimijoita on ollut jo pidemmän aikaa.

– Kyllä tämä asia on ollut meillä jo kauemmin mielessä. Päästäksemme mukaan tulevaisuuden kehitykseen meidän on pakko olla nyt liikkeellä, koska toimintaedellytykset pitää olla kunnossa, ennen kuin toiminta voi alkaa.

Jos Hillonlahtea ei täytetä, pudottaa se Naskin mukaan satamayhtiön tietyissä kilpailuissa kokonaan pois pelistä.

– Esimerkiksi viime aikoina esiin tulleet akkuteollisuushankkeet tulevat vain lisääntymään tulevaisuudessa, ja se on vain yksi esimerkki. Ne ovat huomattavasti tilaa vaativia hankkeita. Jos ei ole kilpailussa mukana, ei voi tietenkään pärjätä kilpailussa. Me olemme tottuneet siihen, että meidän pitäisi olla kaikessa kärjessä.

Haminan kaupunginhallitukselle jätetyn vetoomuksen Hillonlahden täyttämisestä ovat allekirjoittaneet satamajohtaja Kimmo Naski, Haminan kehitysjohtaja Matti Filppu, Kotkan kehitysjohtaja Terhi Lindström, kehittämisyhtiö Cursorin toimitusjohtaja David Lindström, Business Mooring-yhteistyöorganisaation puheenjohtaja Tapio Lepistö, Haminan Energian toimitusjohtaja Markku Tommiska, Kotkan Energian toimitusjohtaja Timo Aaltonen, Haminan Veden toimitusjohtaja Petteri Kotonen, Kymen Veden toimitusjohtaja Jani Väkevä sekä Kymenlaakson liiton kansainvälisten asioiden päällikkö Toni Vanhala.

Kaupunginhallitus käsittelee vetoomusta maanantaina 13.1.2020.