Hyppää sisältöön

Taruksen metsänhakkuut tulivat Padasjoelle yllätyksenä – Hämeenlinna kerää vihreää kultaansa Padasjoen mailta

Greenpeace ja Etelä-Hämeen luonnonsuojelelupiiri virittelevät tahoillaan Evolle Taruksen tuntumaan kansallispuiston perustamista.

Evon ja Taruksen maastot ovat elämys niin kesällä kuin talvella. Kuva: Markku Karvonen / Yle

Taruksen alueen tulevat metsähakkuut Hämeenlinnan kaupungin mailla ovat tulleet yllätyksinä Padasjoen kunnalle. Padasjoen kuntajohto on seurannut asiaa lehtitietojen varassa, kertoo kunnanjohtaja Petri Koivula.

Koivula ei silti usko Padasjoen Taruksen alueella alkavista noin 60 hehtaarin metsähakkuista aiheutuvan seudun luontomaineelle ja -matkaillulle korvaamatonta vahinkoa, vaikka maisemakuva muuttuisikin tuntuvasti.

Harvennushakkuut Taruksen 50 hehtaarin alueella alkavat tammikuussa 2020. Uudistus- eli avohakkuiden alku on aikaisintaan tammikuun 2020 lopulla, kertoo UPM:n Hämeenlinnan alueen metsähankinnoista vastaava Kaija Kokkala.

Kokkalan mukaan hankkeiden toteutuminen on selvää. Nimet sopimuspapereissa ovat niin maat omistavan Hämeenlinnan kaupungin kuin puunostajan UPM:n puolesta.

Hämeenlinnan kaupunki teettää metsähakkuita, eli myy puuta ja hoitaa metsiä harvennushakkuissa 124 hehtaarin alueella vuonna 2020. Uudistushakkuita on 15 hehtaarin alueella tänä vuonna.

Greenpeacen Jani Sopilä ja Matti Liimatainen tutustuivat Taruksen tilanteeseen joulukuussa 2019. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Hämeenlinnan kaupunkirakennelautakunta saa tiedoksi kaupungin luontopalveluiden alkuvuoden työohjelman 14. tammikuuta 2020 (siirryt toiseen palveluun).

Kaikista vuoden 2020 Hämeenlinnan kaupungin avohakkuista 66 prosenttia kohdistuu Tarukseen. Harvennushakkuistakin noin 42 prosenttia.

Greenpeace hätkähti Taruksen hakkuita

Evo ja Tarus ovat toistensa tuntumassa olevia alueita, joita yhdistää tunnettu Ilves-vaellusreitti. Kunnanjohtaja Petri Koivulan mukaan Hämeenlinnalla ja Padasjoella on paljon yhteistä luontomatkailun kehittämisessä Evon ja Taruksen suhteen.

Ympäristöjärjestö Greenpeace on virittänyt Evon kansallispuistohankketta, johon se kerää nimiä verkossa.

Evo on Metsähallituksen eli valtion omistuksessa oleva alue, ja se on määritelty natura-alueeksi. Myös Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiiri pohtii keskuudessaan esitystä Evon kansallispuistosta Ympäristöministeriölle.

Tulevien Taruksen hakkuiden osalta padasjokelaiset ovat olleet lehtitietojen varassa. Hämeenlinnan kantaa omistajana kuitenkin ymmärretään, vaikka maisemakuva muuttuu Taruksessa.

– Se kyllä kirpaisee vähän, mutta jossain vaiheessa luontoalustaa, metsää pitää uusia. Maanomistajan eli Hämeenlinnan kaupungin asia se toteutus on, sanoo Padasjoen kunnanjohtaja.

Uudistushakkuita voisi olla aivan Iso-Tarusjärven keskeisten retkeilypaikkojen tuntumassa. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Maisemallisesti Padasjoen Taruksen alueen järeät uudistushakkuut on suunnattu aivan Iso-Tarus järven rantaan ja leirikeskuksen ja järven takamaastoihin. Hakkuita kavahtanut Greenpeace halusi estää hankkeen.

Evo ja Tarus ovat vetovoimaisia luontokohteita Hämeessä

Hämeenlinnan kaupunginjohto ja Padasjoen kuntajohto ovat tavanneet toisiaan viimeksi pari vuotta sitten. Nyt tarkoitus on järjestää keväällä taas uusi tapaaminen.

Iso-Tarus järven maasto ja leirikeskus Padasjoella ovat tunnettuja vaellus- ja luontoretkeilukohteita. Lisäksi alueella on muitakin leirikeskuksia ja pelastushenkilökunan koulutukseen tarkoitettu Palotarus. Tuntumassa on myös reserviupseeriliiton keskus ja ampumarata.

Padasjoen kunnalla, kuten Hämeenlinnan seudullakin on suuret odotukset Sisä-Suomen ja Kanta-Hämeen retkeily- ja luontomatkailun vetovoiman kasvuun.

Tuhannet lapset ja nuoret retkeilevät Evon poluilla ja metsämaastoissa. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Evolla järjestetään kesäisin suuria partiolaisten leirejä, jotka vetävät yli 10 000 lasta ja nuorta maastoihin. Ennen Evon leirikeskuksen perustamista partiolaisten leiri oli juuri Taruksessa Padasjoella.

Vuonna 2007 partiolaisia oli Iso-Taruksen maastoissa leiriytyneinä 12 000. Partioleirien tuominen Taruksen ja sittemmin Evon maastoihin syntyi silloisen pääministerin Matti Vanhasen innostuksesta asiaan 2004.

Evon ja Taruksen kautta kulkevan Ilves-vaellusreitin opastusta ja pitkospuita uusitaan, kun reitti sai avustusta valtiolta syksyllä 2019. Niin Kanta- kuten Päijät-Hämekin odottavat Etelä-Hämeessä olevien luontokohteiden vetovoiman kasvua niin kotimaisesti kuin kansainvälisesti.