1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Iran

Tuhosiko Iranin ohjus matkustajakoneen Teheranissa? Tässä video- ja karttatodisteet

Paikalta kuvattu video ja tiedot onnettomuuden kulusta tukevat väitettä ohjuksen aiheuttamasta räjähdyksestä.

Ukrainalaisen Ukrainian International Airlines -lentoyhtiön (UIA) lento PS752 putosi 8.1.2020 lähelle Teheranin kansainvälistä lentokenttää. Kone oli matkalla Kiovaan. Kuva: Google Earth

Kanada, Britannia ja monet muut länsimaat uskovat, että Iranin ilmatorjuntaohjus ampui alas ukrainalaisen matkustajakoneen keskiviikkona.

Länsimaiden johtajat ovat epäilleet, että ilmatorjuntaohjuksella tehty isku oli vahinko.

Koneen kaikki 176 matkustajaa kuolivat turmassa.

Iran on kiistänyt väitteet ja on vaatinut länsimaita julkistamaan todisteensa.

Kokosimme tähän artikkeliin todisteita, joita julkisuudessa on esitetty turman syystä.

Yhteys katosi pian nousun jälkeen

Ukraine International Airways -lentoyhtiön Boeing 737-800 nousi Iranin pääkaupungin Teheranin kansainväliseltä lentoasemalta keskiviikkona kello 6.12 aamulla paikallista aikaa.

Yhteys koneeseen menetettiin vain kaksi minuuttia myöhemmin, kun kone oli kaartamassa loivasti oikealle kohti luodetta.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Yle Plus Plain App

Animaatio: Taneli Arponen ja Juha Rissanen

Pian tämän jälkeen kone syöksyi maahan. Koneen palasiksi hajonneet jäännökset löytyivät usean kilometrin päässä koilliseen siitä paikasta, jossa yhteys katosi.

Videoiden ja silminnäkijöiden mukaan kone oli syttynyt tuleen ilmassa. Iranin mukaan lentäjät eivät antaneet hätäsignaalia ennen onnettomuutta.

Nämä tiedot voivat viitata ilmatorjuntaohjuksen räjähdykseen. Ohjukset on suunniteltu räjähtämään kohteensa vieressä, minkä jälkeen sirpaleet hajottavat koneen.

Iran oli ampunut vain muutamaa tuntia aiemmin ballistisia ohjuksia kohti Yhdysvaltain joukkoja Irakissa. Iranin ilmatorjunta oli oletettavasti täydessä hälytysvalmiudessa.

New York Timesin videolla näkyy ohjus?

Sanomalehti New York Times (siirryt toiseen palveluun) on julkaissut videon, joka näyttää oletettavasti ohjuksen osumisen ukrainalaiskoneeseen. Lehti on varmistanut videon alkuperän ja aitouden.

Videolla näkyy öisellä taivaalla liikkuva valopiste, joka välähtää taivaalla. Tämän jälkeen välähdyksestä erkanee toinen valopiste, ja hetken päästä videolla kuuluu räjähdys.

Videota analysoineen Bellingcat-kansalaisjournalistiryhmän mukaan (siirryt toiseen palveluun) valopiste on ilmeisesti ohjus, joka osuu idästä tulevaan kohteeseen.

Räjähdyksen jälkeen kohde muuttaa suuntaa ja jatkaa matkaansa kohti aluetta, jolta ukrainalaiskoneen hylky löytyi myöhemmin. Bellingcat sanoo tunnistaneensa paikan, jossa video on kuvattu.

Bellingcat tutkii kuvia ohjuksen jäännöksistä

Internetissä on kiertänyt myös kuvia, joissa näkyy venäläisten Tor M-1 -ilmatorjuntaohjusten kärkiä. Myös Iran käyttää kyseistä ohjustyyppiä.

Kuvien on väitetty olevan peräisin Parandin alueelta onnettomuuspaikan tienoilta.

Bellingcat ei ole toistaiseksi voinut varmistaa niiden kuvauspaikkaa tai lähdettä. Vastaavankaltaisia kuvia on nähty myös Itä-Ukrainan sota-alueilta, mutta kyseisiä kuvia ei ole nähty aiemmin.

Bellingcatin mukaan Tor-ohjuksen kärki voi selvitä räjähdyksestä, koska sen räjähdeosa sijaitsee ohjuksen keskivaiheilla.

Lähteet: tiedustelusatelliitit havaitsivat ohjuksia

Yhdysvaltalaismedian mukaan maan tiedustelu pitää koneen alasampumista hyvin todennäköisenä. Tiedot perustuvat nimettömiin virkamieslähteisiin.

Esimerkiksi uutistoimisto Reutersille puhunut virkamies kertoi, että Yhdysvaltain tiedustelu havaitsi onnettomuushetkellä kahden ilmatorjuntaohjuksen lämpöjälkiä. Tämän jälkeen havaittiin lämpöjälkiä räjähdyksestä ja palavasta lentokoneesta.

Lentokone hajosi ilmeisesti palasiksi ennen maahansyöksyä. Kuva: Abedin Taherkenareh / EPA

Tiedot perustuvat ilmeisesti tiedustelusatelliittien havaitsemaan infrapuna- eli lämpösäteilyyn.

Media ei ole tiettävästi päässyt käsiksi alkuperäisiin tiedustelutietoihin, joten väitteiden todenperäisyyttä ei ole voitu varmistaa itsenäisesti. Tiedustelutietoja tuskin avataan julkisesti, koska ne paljastaisivat länsimaiden tiedustelumenetelmiä.

Iranin mukaan kone yritti palata kentälle

Iran on kiistänyt, että kone ammuttiin alas.

Iranin siviili-ilmailujohtajan Ali Abedzadehin mukaan lentokone syttyi tuleen ilmassa ja yritti palata takaisin kentälle. Aiemmin iranilaisviranomaiset kertoivat, että koneen moottori olisi syttynyt tuleen.

Väitteitä on kyseenalaistettu. Saatavilla olevat tiedot viittaavat äkilliseen onnettomuuteen.

BBC:n haastattelemien ilmailuasiantuntijoiden mukaan (siirryt toiseen palveluun) nykyaikaiset koneet on suunniteltu selviämään moottoripaloista niin, että ne pystyvät tekemään hätälaskeutumisen.

Myöhään perjantai-iltana iranilainen uutistoimisto Fars raportoi Iranin kertovan onnettomuuden syyn lauantaina.

Tutkinta jatkuu

Onnettomuuden syystä voi saada lisätietoa tutkimalla koneen jäännöksiä ja lentotietoja tallentaneita mustia laatikoita. Onnettomuuspaikalta voisi myös löytyä ohjuksen osia tai sirpaleita.

Tutkintaa vaikeuttaa se, että Iranin ja länsimaiden välit ovat kiristyneet äärimmilleen sen jälkeen, kun Yhdysvallat surmasi iranilaiskenraali Qasem Suleimanin.

Koneen jäänteet iskeytyivät asuinalueelle lähellä Teherania. Kaikki matkustajat kuolivat turmassa. Kuva: Ruhollah Vahdati / EPA

Iran kieltäytyi aluksi tekemästä yhteistyötä kansainvälisten tutkijoiden tai Boeing-yhtiön kanssa. Nyt kanta on muuttunut, ja Iran sanoo olevansa valmis päästämään maahan jopa yhdysvaltalaisia tutkijoita.

Iranin mukaan koneen mustat laatikot ovat vahingoittuneita, joten niiden tutkinta voi viedä kuukausia tai jopa vuosia.

Tutkintaa voi vaikeuttaa myös se, että koneen jäännöksiä on siivottu pois onnettomuuspaikalta.

Lue myös:

Ilmailualan professori: Ilmatorjuntaohjus todennäköisin syy Iranin lentoturmaan

Tämän tiedämme nyt ukrainalaisen matkustajakoneen turmasta: Trudeau syyttää Irania, New York Timesin videolla näkyy ehkä ohjuksen osuminen koneeseen

Sota peruttu, ainakin toistaiseksi – Tässä lyhyet vastaukset kysymyksiin Yhdysvaltain ja Iranin yhteenotosta