1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lentokoneen alasampuminen

Ruotsissa vaaditaan Iranilta perusteellista onnettomuustutkintaa ja ihmetellään, miksi ukrainalaiskone sai lähtöluvan

Ruotsin ulkoministeriö on vahvistanut, että 17 ruotsalaista kuoli lentoturmassa.

Lentokoneen alasampuminen
Iranilainen poliisi vartioi ukrainalaisen matkustajakoneen onnettomuuspaikkaa keskiviikkona Teheranin kupeessa.
Iranilainen poliisi vartioi ukrainalaisen matkustajakoneen onnettomuuspaikkaa keskiviikkona Teheranin kupeessa.Abedin Taherkenareh / EPA

TUKHOLMA Ruotsissa on otettu vakavina vastaan tiedustelutiedot siitä, Iran olisi ampunut alas vahingossa ukrainalaisen matkustajakoneen keskiviikkoaamuna Teheranissa. Kaikki koneen matkustajat kuolivat. Joukossa oli 17 ruotsalaista.

Iran kiistää alasampumisen ja syyttää Yhdysvaltoja psykologisesta sodankäynnistä.

Ruotsalainen lentoasiantuntija Jan Ohlsson on seurannut tapausta tarkasti verkostoidensa kautta ja käynyt läpi videomateriaalia. Hän sanoo Ylen haastattelussa, että ei usko ohjuksen, vaan jonkin muun ammuksen tiputtaneen koneen.

– Koneen runkoon on tullut reikä, mutta se ei haljennut kahtia. Näkisin, että kysymyksessä on ollut muu ammus kuin ohjus. Se pystyi vain vaurioittamaan konetta.

Ohlsson pitää onnettomuutta painajaismaisena, koska kone syttyi tuleen. Lentäjät olivat elossa ja he yrittivät tehdä hätälaskun ilman sähköjä tai tutkaa.

Löfven i riksdagen i oktober 2018
Pääministeri Stefan Löfven.EPA-EFE/Jonas Ekströmer

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven vaatii, että tutkinta on tehtävä kiireellisesti, perusteellisesti ja avoimesti. Hän lupaa, että Ruotsi tekee kaikkensa, jotta totuus tapahtumista selviää.

Hän puhui Kanadan pääministerin Justin Trudeaun kanssa heti torstai-iltana. Molemmat pääministerit haluavat, että tutkintaan otetaan mukaan kaikki ne maat, joiden kansalaisia on menehtyneiden joukossa.

Tutkinta vie runsaasti aikaa

Kansainvälisten sääntöjen mukaan onnettomuustutkintaa johtaa se maa, jossa onnettomuus on tapahtunut.

Jan Ohlssonin mukaan Iranilla on osaamista lentotekniikassa ja turman vaatimassa tutkinnassa, mutta se on yrittänyt peitellä tapahtumia.

– Iran esitti syyksi teknisen vian vain kaksi tuntia tapahtuneen jälkeen. On täysin mahdotonta, että syy voisi olla siinä vaiheessa selvillä, hän sanoo.

Hänestä on hyvä, että ukranalaiset tutkijat ovat mukana.

– Ukrainalaisia ei ole helppoa huijata. Heillä on paljon osaamista vuoden 2014 malesialaiskoneen alasampumisen tutkinnan takia.

Uutistoimisto Reutersin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Iran on kertonut, että tutkinnassa voi kestää jopa kaksi vuotta ja mustan laatikon tietojen avaamisessa kaksi kuukautta.

"Politiikkaa ei saisi sotkea mukaan!"

Ruotsin ulkoministeri Ann Linde painottanut, että onnettomuustutkintakomissio on perustettava viipymättä. Pääministeri Löfven haluaa kiireellistä tutkintaa.

Lentoasiantuntija Ohlssonin mielestä syyn selvittämistä ei saisi kuitenkaan kiirehtiä.

– Siinä menee niin kauan kuin menee. Politiikkaa ei saisi sotkea mukaan tutkintaan, vaan on annettava kaikki tarvittava aika. Näistä tapahtumista myös opitaan ja kerätään tietoa, hän sanoo.

Riippumattoman tutkinnan varmistamiseksi koneen mustan laatikon tietojen tutkimisessa tulisi Ohlssonin mielestä olla mukana maa, joka ei ole osallisena konfliktissa.

Näin hänen mukaansa pystytään varmistamaan se, että kaikki tieto tapahtuneesta saadaan esille.

Iran on pyytänyt Yhdysvaltojen liittovaltion onnettomuustutkintaviranomaisen mukaan selvitystyöhön ja analysoimaan mustien laatikoiden sisältämää tietoa.

Se on pyytänyt myös Kanadaa jakamaan tiedustelutietonsa tapahtuneesta.

Miksi lento sai lähtöluvan?

Lentoturvallisuusasiantuntija Hans Kjäll sanoo Ruotsin radiolle, että matkustajakoneelle ei olisi pitänyt antaa lupaa nousta YK:n alaisen siviili-ilmailujärjestön sääntöjen mukaan. Lähtöluvan sijaan olisi pitänyt sulkea kenttä.

– Jos esimerkiksi ilmapuolustusyksikkö ryhmittyy siviililentokentän läheisyyteen, vie aikaa, jotta voidaan erottaa siviililennot mahdollisista sotilaallisista uhista. Kenttä olisi pitänyt sulkea muutamaksi päiväksi, hän sanoo.

Ruotsalaisuhrien määrä vahvistettu

Ruotsin ulkoministeri on tänään vahvistanut, että 17 ruotsalaista kuoli onnettomuudessa.

Ruotsalaismedian mukaan kuolleiden joukossa on kaksi lapsiperhettä. Uhreja on surtu eri puolilla maata heidän asuinpaikkakunnillaan.

Lue lisää:

Ilmailualan professori: Ilmatorjuntaohjus todennäköisin syy Iranin lentoturmaan

Matkustajakoneen mustien laatikkojen tutkiminen voi viedä viikkoja – tutkijoita uhrien kotimaista tulossa Teheraniin

Lue seuraavaksi