Tienvarsia parturoitu laajasti Keski-Suomessa – parantaa liikenneturvallisuutta sekä helpottaa tien ylläpitoa

Teiden varsia on raivattu liikenneturvallisuuden parantamiseksi ja tienhoidon helpottamiseksi.

Keski-Suomi
Raivattua metsää tien vieressä.
Näkymät ovat entistä avarammat muun muassa 9-tien varressa Jämsän ja Jyväskylän välillä.Petri Aaltonen / Yle

Moni on kiinnittänyt maanteiden varsilla huomiota muuttuneisiin maisemiin. Metsän raja alkaa kauempaa tien reunasta kuin aiemmin. Puustoa on tänä talvena raivattu näkyvästi muun muassa 9-tiellä Jyväskylän ja Jämsän välillä.

Keski-Suomen maakunnan alueella valtion teitä on noin 5300 kilometriä, joista valtateitä ja kantateitä on reilu 1000 kilometriä.

Suurin osa pääteiden varsista on siistitty viimeisen seitsemän vuoden aikana, yhteensä noin 2000 kilometrin mittaiselta tiestöosuudelta, Keski-Suomen ELY-keskuksen kiinteistöjohtaja Markku Karvonen kertoo.

Raivattua metsää tien vieressä.
Petri Aaltonen / Yle

Tienvarsien raivatuista puista saaduilla rahoilla on rahoitettu urakkaa jo monta vuotta.

– Puun myyntituloja on seitsemän vuoden aikana tullut noin kolme miljoonaa euroa. Puiden myynnistä saatu pääoma on sijoitettu niin, että tienpito olisi jatkossa olisi näillä teillä helpompaa, samoin kuin liikenneturvallisuudesta huolehtiminen, Karvonen sanoo.

Kun teiden varsia on siivottu, tien ylläpitäminen on tulevina vuosina helpompaa. Aurinko paistaa isommalle alalle tietä, kun puut eivät varjosta sitä. Silloin esimerkiksi päivän kosteudet ja yön pakkaset eivät liukasta tien pintaa samalla tavalla. Syksyn hirviaika voi olla tiellä myös himpun turvallisempaa.

– Sivuilta tulevia eläimiä pystyy muutaman sekunnin kymmenyksen aikaisemmin havainnoimaan, ja se voi olla ratkaiseva tekijä siihen ettei tule vahinkoja, Karvonen muistuttaa.

Raivattua metsää tien vieressä.
Petri Aaltonen / Yle

Projekti alkoi 2013 asuntomessujen aikaan Jyväskylän seudun alueella, kun kaupungin sisääntuloväyliä haluttiin siistiä messuja varten.

Työstä saatiin paljon hyvää palautetta, ja sen myötä työtä laajennettiin koko maakuntaan poislukien Kuhmoisten, Joutsan ja Luhangan kunnat.