Kiky-tunnit hautaan auto- ja peltialoilla – teollisuuden toimihenkilöiden neuvottelut jumissa

Ammattiliitto Pro aloitti teknologiateollisuudessa ylityö- ja vuorojenvaihtokiellon.

Kotimaa
Sähköauto etualalla ja polttomoottoriauto takana.
Henrietta Hassinen / Yle

Autoalan kauppa- ja korjaamotoiminnan sekä pelti- ja teollisuuseristysalan uudet työehtosopimukset hyväksyttiin tänään.

24 000 työntekijää koskevista sopimuksista poistettiin niin kutsutut kiky-tunnit, mikä tarkoittaa 24 tunnin lisätyöajan poistumista.

Lisäksi neuvotteluissa sovittiin autoalan kauppojen ja korjaamopuolen palkkojen yleiskorotuksista ensin 1,3 prosentilla ja sitten tasan kahdella.

Pelti- ja teollisuuseristysalan korotukset ovat ensin 1,3 prosenttia ja ensi vuonna 1,4. Lisäksi maksetaan 0,6 prosentin korotus paikallisesti sovittavana. Korotukset vastaavat Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton neuvottelemaa teknologiateollisuuden työntekijöiden työehtosopimusta, jota on pidetty työmarkkinaneuvotteluiden "päänavaajana".

Sekä päänavaajasopimus että tänään solmitut sopimukset ovat entisen Metalliliiton sopimuksia, joihin kiky-tunnit tuotiin määräaikaisella lisäpöytäkirjalla. Teollisuusliitto irtisanoi lisäpöytäkirjan teknologiateollisuudessa, autoalan kaupassa ja korjaamotoiminnassa, pelti- ja teollisuuseristysalalla, malmikaivoksissa sekä teknisessä huollossa ja kunnossapidossa syksyllä 2018.

Monilla muilla aloilla kiky-tunnit kirjattiin suoraan sopimuksiin. Näillä aloilla neuvottelut ovat sujuneet osin tahmeammin.

Esimerkiksi Ammattiliitto Pro kertoi tänään aloittavansa teknologiateollisuudessa toimihenkilöitä koskevan ylityö- ja vuorojenvaihtokiellon. Pro tavoittelee toimihenkilöiden sopimukseen kiky-tuntien poistamista työntekijöiden tapaan. Teknologiateollisuus ei ole kuitenkaan tähän suostunut.

Myös Paperiliitto kertoi tänään tiedotusvälineille, ettei sen neuvotteluissa Metsäteollisuuden kanssa olla edistytty.

Juttua päivitetty klo 18.50 Ammattiliitto Pron ja Paperiliiton osalta.

Lue lisää:

Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton välille on syntynyt neuvottelutulos – työmarkkinakierroksen avaussopimus syntymässä