Ulkoministeri Haavistoa arvostellut konsulipäällikkö Pasi Tuominen jatkaa tehtävässään – kumpikaan ei kommentoi

Konsulipäällikön asema jäi epäselväksi al-Hol-kohun jälkeen.

Pekka Haavisto
Pekka Haavisto
Haaviston ja Tuomisen välinen kiista koski al-Holin suomalaisten auttamista.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr.) arvostellut ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen jatkaa tehtävässään. Asiasta kertoo ministeriön alivaltiosihteeri Pekka Puustinen STT:lle.

Tuomisen tehtäviin ei kuulu Syyrian al-Holin leiriin liittyvien asioiden hoito, vaan niitä hoitaa erityisedustaja.

Tuominen ei itse kommentoinut STT:lle työtehtäviään eikä edes sitä, jatkaako hän tehtävässään. Sen jälkeen STT kysyi häneltä, kuka asiasta voisi kommentoida.

– Jaa, se onkin hyvä kysymys, kokeiles ministeriä, Tuominen totesi torstaina.

Haaviston esikunnasta kuitenkin sanottiin, että ministeri ei kommentoi yksittäisten virkamiesten tehtäviä. Vielä viime vuoden puolella Haavisto kommentoi toistuvasti Tuomisen asemaa ja tehtäviä.

Kiista koski al-Holin suomalaisten auttamista

Konsulipäällikön asemaa käsiteltiin julkisuudessa loppuvuodesta osana hankalaa kysymystä siitä, miten Syyriassa al-Holin leirillä olevia suomalaisia äitejä ja lapsia tulisi auttaa. Ministerin ja konsulipäällikön välillä oli erimielisyyksiä siitä, miten suomalaisten avustamisesta tulisi päättää.

Ministeriö päätyi nimeämään erityisedustajan hoitamaan suomalaisten avustamista al-Holin leiriltä. Vastaavasti tehtävät siirrettiin pois Tuomisen vastuulta. Tuomisen mukaan erityisedustajan nimeäminen näihin tehtäviin oli lainvastaista. Puustinen kuitenkin linjasi, että erityisedustajan nimityksessä toimittiin työjärjestyksen mukaisesti.

Myöhemmin ulkoministeriössä alettiin valmistella Tuomisen siirtämistä konsulipalveluyksikön johdosta toisiin tehtäviin. Lopullista päätöstä siirrosta ei kuitenkaan tehty, ja Haavisto sanoi joulukuun alussa Ylen A-studiossa Tuomisen olevan tervetullut jatkamaan tehtävässään. Tuominen ei ole kuitenkaan sen jälkeen kommentoinut julkisuudessa, haluaako jatkaa.

Tuominen on myös arvostellut julkisesti ulkoministerin johtamistapaa ja sanonut, että ministeriössä on pelon ilmapiiri.

Lue myös:

Putositko tyystin kärryiltä Haavisto–al-Hol-jupakassa? Ota homma haltuun nopeasti ja lue tämä juttu

Näin kiista al-Holin suomalaisista on edennyt – Tämän kaiken tiedämme kohun vaiheista

"Virkamiesten vastaus näytti siltä, että emme voi tehdä mitään" – Ylelle vuodettu ministeriön sisäinen viesti vierittää syytä al-Hol-kiistassa virkamiesten päälle

Ulkoministeriön henkilöstön edustaja Verkkouutisille: Luottamus Haavistoon horjunut pahasti, puoluejohtaja Ohisalolla ministeriin täysi luottamus

Haavistolta uusi selvitys al-Holin lasten asiassa: painottaa tarkistaneensa toimien laillisuuden moneen kertaan