1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. CES-viihde-elektroniikkamessut

Salaattia tekevä robottikokki ja lentävät taksit

Katso tästä maailman suurimpiin teknologiatapahtumiin kuuluvan CES:n tarjonta.

Mercedes-Benz visioi Pandorasta

Mercedes-Benz paljasti Las Vegasissa Avatar-elokuvasta inspiraatiota saaneen Vision AVTR -autonsa. Kyseessä on konseptiauto, jonka tarkoitus on antaa vihjeitä tulevaisuuden automatkustamisesta.

Vision AVTR:ssa ei ole rattia, koska se on itseohjautuva – tietenkin. Auton renkaat ovat pallomaiset, mikä mahdollistaa liikkumisen sivusuunnassa. Takaikkunan tilalla on 33 "bionista läppää", mitä ne sitten ikinä ovatkaan.

Segway uudisti pyörätuolin

Kaksipyöräisistä kulkuneuvoista tunnettu Segway esitteli uuden kulkuvälineen, munanmuotoisen S-Podin. Segwayn aikaisemmat mallit eivät ole tarjonneet kaikista katu-uskottavinta kyytiä, eikä S-Pod korjaa tilannetta.

Segway kuitenkin lupaa S-Podin huippunopeudeksi lähes 40 km/h. Las Vegasissa esillä olleessa mallissa ei ollut turvavyötä, mutta yhtiö on luvannut sellaisen lopulliseen versioon. Segwayn pyörätuolin on tarkoitus ilmestyä kauppoihin vielä tämän vuoden aikana.

Sony yllätti sähköautollaan

Yhden CES:in isoimmista yllätyksistä tarjosi japanilainen viihdejätti Sony, joka esitteli yleisölle sähköautokonseptinsa. Vision-S ei ole tulossa myyntiin lähiaikoina. Pelkästä konseptista ei kuitenaan ole kyse, sillä Las Vegasissa nähty auto oikeasti toimii.

Samsungin robottikokki valmisti salaatteja

Elektroniikkajätti Samsung esitteli Las Vegasissa robottikokin, joka valmisti messuvieraille salaatteja yhtiön kojulla.

Kahdesta robottikädestä koostuva härveli ei täysin itsenäisesti selviä kokkailusta, vaan se on enemmänkin suunniteltu apukokin rooliin. Ääniohjattava kokkibotti osaa etsiä oikeat raaka-aineet kaapista, pilkkoa esimerkiksi tofun ja kipata valmiit kuutiot pannulle.

Samsung tunki tekoälyn tennispalloon

Samsungin bottikokin salaatti vakuutti monet toimittajat, mutta enemmän ihmetystä herätti yhtiön tekoälykumppani, Ballie. Tennispallon näköinen virtuaaliavustaja voi toimia niin kodin vartijana kuin kuntovalmentajana. Se voi viihdyttää lemmikkieläimiä omistajien poissa ollessa, tai se voi korvata lemmikit kokonaan.

Samsungin kuvitelmissa Balliet pyörivät ihmisten kodeissa lisäämässä hyvinvointia. Ihan selvää ei ole, miten tennispalloon tungettu tekoäly tähän pystyy.

Vessapaperirobotti pelastaa päivän

Amerikkalainen vessapaperifirma Charmin on tarttunut digitalisaatiota sarvista. Yhtiö esitteli messuilla robotin, joka tuo uuden vessapaperirullan hylsyä hypistelevälle pöntöllä istujalle. Charminin RollBotin voi kutsua hätiin älypuhelimella.

Charmin on myös kehittänyt sensorin, joka kertoo, haiseeko vessassa.

Uber ja Hyundai yhdistivät voimansa

Kyytipalvelu Uber ja eteläkorealainen autovalmistaja Hyundai esittelivät näkemyksensä lentotakseista.

Uber on jo useamman vuoden ajan yrittänyt saada taksitoimintansa siiville. Yhtiö aikoo käynnistää jonkinlaisen lentotaksitoiminnan vuonna 2023. Nyt Uber on saanut uskottavan kumppanin avuksi tavoitteen toteuttamiseksi.

Cosmo antaa jarruvalot pyöräilijöille

CES-messuilta löytyi myös valmiita tuotteita. Yksi oli ranskalaisen Cosmo Connectedin älyvalo. Pyöräilykypärään kiinnitettävä Cosmo Bike -valo sisältää vilkut ja jarruvalon. Lisäksi sen anturit tunnistavat kaatumisen ja lähettävät hätäkutsun läheisille.

Vilkut toimivat joko automaattiset ennalta määritellyn reitin perusteella tai ohjaustankoon voi hankkia kauko-ohjaimen.

Tekijät

Teemu Hallamaa

Julkaistu 10.1.2020

Lue seuraavaksi