Aktiivimallin ansiosta työpaikan saanut Anu Hokkanen on lakkauttamispäätökseen tyytyväinen: "Työttömiä rangaistiin turhaan"

Vuodenvaihteessa lakkautetun aktiivimallin vaikutuksia on vaikea arvioida.

työttömyysturvan aktiivimalli
Anu Hokkonane siivoamassa työpaikallansa Koskelon matkakeskuksella
Suonenjokinen Anu Hokkanen kertoo saaneensa työpaikan yllättävän helposti aktiivimallin myötä.Sami Takkinen / Yle

Paljon parjattu aktiivimalli lakkautettiin vuoden alusta. Kaksi vuotta sitten käyttöönotetun mallin tarkoitus oli aktivoida työttömiä hakemaan töitä työttömyysturvan leikkaamisen uhalla.

Suonenjokinen Anu Hokkanen muistelee aktiivimallia hyvillä mielin.

Se sai kaksi vuotta sitten Hokkasen hakemaan töitä, jota hän myös sai.

– Säikähdin tietenkin, että nyt lähtee päivärahat. Se oli ensimmäinen potku lähteä liikkeelle, Hokkanen muistelee.

Alkuun hän teki kahta eri työtä: postinjakelua ja siivousta. Tuolloin myös Yle haastatteli Hokkasta.

Jutun jälkeisen keskustelun nainen muistaa hyvin.

– Silloinhan tuli kaikenlaista syyttelyä. Ei niin paljon minulle henkilökohtaisesti, mutta keskustelu esimerkiksi netissä oli hyvin negatiivista.

Hokkanen kertoo ymmärtävänsä aktiivimalliin kielteisesti suhtautuneita, mutta omasta kokemuksestaan hän pitää edelleen kiinni. Vuosia kotiäitinä olleelle aktiivimalli oli hyvä asia.

– Jokaisella on oma henkilökohtainen kokemus, Hokkanen muistuttaa.

Anu Hokkanen siistii pöytiä työpaikallansa
Suonenjokinen Anu Hokkanen on viihtynyt työssään hyvin.Sami Takkinen / Yle

TE-toimistojen valmennuspalveluiden käyttö kasvoi

Työttömyysturvan aktiivimallin vaikutukset vaikuttavat jäävän epäselviksi. Esimerkiksi mallia tutkineen työryhmän mukaan työllisyysvaikutuksia on vaikea erottaa hyvän suhdannetilanteen vaikutuksista.

Pohjois-Savon TE-toimiston tietojen mukaan esimerkiksi Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa työllisyys kasvoi vuosien 2017 ja 2018 aikana ja avoimia työpaikkoja tuli selvästi aiempaa enemmän.

– Tämä vaikeuttaa aktiivimallin tulosten tarkastelua, toteaa Pohjois-Savon TE-toimiston palvelujohtaja Päivi Halonen.

Halosen mukaan aktiivimalli vaikutti kuitenkin positiivisesti esimerkiksi ansiosidonnaisella päivärahalla olevien työllistymiseen työttömyysaikana, mutta Kelan etuuksia saaneiden työttömien työllistyminen ei lisääntynyt.

Myös TE-toimistojen lyhytkestoisia valmennuspalveluja käytettiin enemmän.

– Myös palkkatuen käyttö lisääntyi, siellä on tuhansien eurojen lisäys. Johtuuko se aktiivimallista vai ei, on veteen piirretty viiva, Halonen toteaa.

Eläketurvakeskuksen mukaan aktiivimalli lisäsi työttömien työkyvyttömyyseläkkeen hakemista ja työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden määrää.

Pohjois-savon TE-toimiston palvelujohtaja Päivi Halonen
Pohjois-Savon TE-keskuksen palvelujohtaja Päivi Halosen mukaan esimerkiksi palkkatuen käyttö lisääntyi aktiivimallin aikana.Sami Takkinen / Yle

Pitkään ilman vakituista työpaikkaa

Suonenjokinen Anu Hokkanen, silloinen Koivisto, kertoi Ylelle kaksi vuotta sitten, ettei hänellä ole ikinä ollut vakituista työpaikkaa. Nytkin hän kertoo tehneensä aiemmin lähinnä hanttihommia ennen aktiivimallia.

– Työpaikan saaminen oli minun kohdallani yllättävän helppo ja minulla kävi tuuri, kun sain työtä läheltä. Kaikille se ei ole yhtä helppoa, toteaa Hokkanen.

Nykyisin hän tekee samaa työtä kuin kaksi vuotta sitten eikä ole aikeissa lopettaa.

– Meillä on hyvä työporukka ja erinomainen pomo. Täällä olen niin kauan kuin näitä hommia riittää, osa-aikaista siivoustyötä tekevä Hokkanen sanoo iloisena

Aktiivimallin suhteen hän on kuitenkin tyytyväinen, että se päätettiin lakkauttaa. Hän pitää päätöstä hyvänä sellaisten työttömien kannalta, jotka eivät mallista hyötyneet.

Hokkasen mielestä malli ei ollut oikeudenmukainen ja tasapuolinen.

– Työttömiä syytettiin ja rangaistiin turhaan. Eihän se työttömien vika ole, että työtä ei ollut. Olisi pitänyt jättää leikkaamatta päivärahoja, jos työtön haki töitä niitä kuitenkaan saamatta, hän pohtii.

Lue lisää:

Analyysi: Aktiivimallin loppuraportissa työllisyysvaikutukset jäämässä hämäriksi – Hallitus saa kinastella, tarvitaanko korvaavia keinoja

Ministerinpesti oli yksinäinen, ja eniten Jari Lindström katuu aktiivimallia – "Avustajani itki, kun näki hallitusohjelman"

Enemmistö TE-toimistojen asiantuntijoista lakkauttaisi aktiivimallin