Etelä-Pohjanmaan sote-valmistelussa uusi vaihe – kuntayhtymähaaveet sivuun

Vapaaehtoisen sote-kuntayhtymän valmistelu ei ainakaan toistaiseksi enää jatku, mutta valmistelua jatketaan nyt eri tavalla.

sote-uudistus
Tyytyväisyys palveluihin voidaan ilmaista hymynaamalla esimerkiksi terveyskeskuksen aulassa.
Tyytyväisyys palveluihin voidaan ilmaista hymynaamalla esimerkiksi terveyskeskuksen aulassa. Elina Niemistö / Yle

Vapaaehtoisen sote-kuntayhtymän valmistelu päättyy Etelä-Pohjanmaalla. Poliittinen ohjausryhmä linjasi tänään, että valmistelussa siirrytään palvelujen kehittämiseen ja Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman valmisteluun.

Maakuntaa on odottamassa 2,7 miljoonan euron kehittämisraha sosiaali- ja terveysministeriöltä. Sitä varten ryhdytään nyt valmistelemaan hakemusta.

Poliittisen ohjausryhmän puheenjohtaja Esko Lehtimäki (kesk.) sanoo, että aiemman hallinnollisen uudistamisen sijaan nyt keskitytään palvelujen parantamiseen koko maakunnassa.

Kuntayhtymä ei olisi ehkä toteutunut

Hämmennystä herättää se, että vapaaehtoisen kuntayhtymän valmistelua ei enää jatketa. Kuntien olisi pitänyt vielä tammikuussa antaa lopulliset lausunnot mukaanlähdöstä.

– Alkoi näyttää siltä, että kaikki kunnat eivät välttämättä tulisi mukaan kuntayhtymään, joten se ei nyt siinä muodossa toteudu, sanoo Lehtimäki.

Toisaalta hanke myös päättyi vuoden vaihteessa.

– Tämä voi kuulostaa yhtäkkiä kovalta, mutta yhteistä uudistamista jatketaan. Nyt vain mennään palvelut edellä, painottaa Lehtimäki.

Jo tehtyä valmistelutyötä hyödynnetään jatkossakin. Samalla odotetaan valtakunnallista linjausta sote-uudistukseen.

Mikä ohjelma?

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma on sosiaali- ja terveysministeriön valtionavustushanke, johon käynnistynee haku tammikuun loppuun mennessä. Maakunnat siis tekevät hakemuksen kevään aikana.

Etelä-Pohjanmaan hakemusta valmistelee moniammatillinen työryhmä, jossa on mukana sosiaalityöntekijöitä, lääkäreitä ja muita alan asiantuntijoita. Projektia johtaa Harri Jokiranta.

– Tavoitteena on palvelujen ja toiminnan yhdenmukaistaminen maakunnassa. Tähtäimessä on kuitenkin yhteinen maakunta, joten tässä pyritään siihen, että tuotanto olisi mahdollisimman valmiina ja yhdenmukaista, kertoo Jokiranta.

Sote-uudistuksessa siirrytään nyt vaiheeseen, jossa pureudutaan käytännön palveluihin ja niiden saatavuuteen eli siihen, mistä sote-uudistuksessa piti alunperin olla kyse.

Jokirannan mukaan kunnilta tarvitaan vielä päätös mukaanlähdöstä, sillä kehittämistyö tehdään nykyisissä organisaatioissa.