1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tuulienergia

Soinin suunnitelmat tuulivoimasta ovat kääntymässä myötätuuleen

Kunnassa on vireillä useita tuulivoimahankkeita, joissa pyritään pystyttämään yhteensä noin 70 tuulivoimalaa.

tuulienergia
Tuulimylly sinistä taivasta vasten
Soinin tuulivoimahankkeet ovat lykkääntyneet vuosia valitusten takia.Laura Holappa / Yle

Soinin kunta on vihdoin saamassa ensimmäiset tuulivoimalansa. Kunnassa linjattiin jo kauan sitten, että Soinin tulevaisuus on tuulivoimaloiden ympäröimä. Jo viime vuosikymmenen alkupuolella arvioitiin, että kunnassa voisi tulevaisuudessa myllätä jopa 200 tuulivoimalaa.

Soinissa on vireillä useita hankkeita, joissa tuulivoimaloita ollaan pystyttämässä jopa kuudelle eri alueelle. Hankkeissa on tavoitteena rakentaa yhteensä noin 70 tuulivoimalaa.

Toistaiseksi kunnan alueella ei ole pystyssä vielä yhtäkään tuulivoimalaa, sillä valitukset ovat lykänneet suunnitelmia.

Vuosi tuo useita ratkaisuja

Ensimmäisen tuulivoimapuiston rakentaminen on tarkoitus kuitenkin alkaa tulevana kesänä Konttisuolle. Siellä alue on kaavoitettu seitsemälle tuulivoimalalle.

Lisäksi lainvoiman ovat saaneet Loukkusaaren ja Isokankaan puistot, joille on tulossa kolme voimalaa kullekin. Niiden käynnistämisestä keskustellaan vielä alkuvuodesta.

Alkuvuodesta odotetaan myös hallinto-oikeuden päätöksiä valituksiin Pesulan ja Korkeamaan tuulivoimahankkeista. Niissä voimaloita on tarkoitus rakentaa yhteensä 31.

Seuraava hanke vireille

Uusin tuulivoimahanke Soinissa on käynnistetty loppuvuodesta yhdessä Ähtärin kanssa. Siinä Kimpilamminkankaalle aiotaan pystyttää 24–29 tuulivoimalaa.

Hankkeen ympäristövaikutusten arviointi ja osallistumis- ja arviointisuunnitelma ovat parhaillaan nähtävillä.

Lue seuraavaksi