1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomen Cup

Vantaan Hakunilassa mustaa maata halkoo nyt valkoinen latu – Katso videolta, kuinka Suomen Cupin hiihtomaastot syntyvät plussakeleissä

Heikon lumitilanteen vuoksi Hakunilan urheilupuiston ladut jouduttiin sulkemaan harrastajilta jo perjantaina.

Suomen Cup
Tältä näyttää Hakunilan urheilukenttä ennen Suomen Cup -hiihtokisoja
Tältä näyttää Hakunilan urheilukenttä ennen Suomen Cup -hiihtokisoja

Hakunilan urheilupuistossa on täysi tohina päällä lähes viikko ennen hiihtokisoja. Paikalle on tuotu kymmenen lumitykkiä ja perjantain vastaisena yönä lunta ajettiin kello kahteen saakka.

– Viime päivinä on satanut paljon vettä, eivätkä isot koneet pysty kunnolla kulkemaan pehmeällä alustalla. Yöllä on kylmempi, eli parempi ajaa. Jos ei ole tarpeeksi kylmä, lumen kanssa tulee sotkua, kertoo Vantaan kaupungilla latumiehenä toimiva Kai Lippojoki.

Lippojoki ei muista, milloin sää olisi viimeksi ollut kisojen aikaan näin leuto.

– Huonoja talvia on toki ollut ennenkin, mutta tämä vuosi on melko poikkeuksellinen. Emme ole saaneet kunnolla tehtyä lunta tykillä, kun ei ole ollut pakkasta.

Huonoja pakkasvuosia ollut ennenkin

Vantaan hiihtoseuran kunniapuheenjohtajan Seppo Rätyn mukaan leuto sää ei ole kisojen järjestämisen kannalta kuitenkaan ongelma.

–Vuonna 1997 oli niin ikään leuto talvi ja kymmenen kilometrin mittainen latu lumetettavana. Silloin ei ollut samanlaista lumentekokalustoa, vaan lunta ajettiin Sipoosta ja kolattiin käsivoimin kenttien reunoilta. Haasteita oli, mutta silloinkin onnistuttiin.

Seppo Räty, Vantaan hiihtoseuran kunniapuheenjohtaja.
Järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Seppo Räty on ollut mukana järjestämässä yli 20 suurta hiihtokisaa Vantaalla.Ronnie Holmberg / Yle

Rätyn mukaan ladut ovat kisan jälkeen myös harrastajille hyvässä kunnossa.

– Katselimme juuri valokuvia vuoden 1973 kisoista, jotka pidettiin Kurikassa. Latu oli hiekan, lumen ja sahanpurun sekainen, vajaan metrin levyinen alue. Sellaisissa olosuhteissa ei tänä päivänä saisi edes järjestää kisoja. Pitoa kyllä riittäisi, mutta kalustot joutaisivat saunapuiksi jälkeenpäin.

Eli sään tuottamat haasteet eivät tunnu missään tänä vuonna?

– Nämä ovat pieniä ongelmia entiseen verrattuna, Räty vakuuttaa.

Lue seuraavaksi