Trumpin virkarikossyyte siirtyy senaattiin ensi viikolla

Edustajainhuoneen puhemiestä Nancy Pelosia painostetaan jouduttamaan asiaa.

Yhdysvaltain senaatti
Yhdysvaltain kongressin puheenjohtaja Nancy Pelosi (dem.).
Yhdysvaltain kongressin demokraattipuoluetta edustava puheenjohtaja Nancy Pelosi.Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi on ilmoittanut demokraattiedustajille, että presidentti Donald Trumpia koskeva virkarikosasia tulee senaatin käsittelyyn ensi viikolla.

Pelosi kertoo lähettämässään kirjeessä, että hän on pyytänyt edustajainhuoneen oikeuskomitean puheenjohtajaa Jerrold Nadleria valmistautumaan siihen, että syytteet lähetetään senaatin jäsenille. Lisäksi edustajainhuoneen on määrä valita omat edustajansa, joiden tehtävänä on selvittää syytteiden sisältö senaatin jäsenille.

Pelosi antaa demokraattiedustajille asiasta lisätietoa ryhmäkokouksessa tiistaina.

Edustajainhuone päätti joulun alla, että presidentti Trumpia vastaan nostetaan virkarikossyyte. Mahdollisen rikostuomion ratkaisee kongressin ylähuone eli senaatti.

Senaatin republikaaninen puhemies Mitch McConnell on vaatinut, että senaatin on päästävä pikaisesti käsittelemään asiaa. Hän on moittinut Pelosia viivyttelystä.

Myös senaatin demokraattijäsenet ovat kehottaneet Pelosia siirtämään asian senaatin käsittelyyn.

– Mitä pitempään tämä vie, sitä vähemmän tärkeältä asia vaikuttaa, sanoi senaattori Dianne Feinstein uutistoimisto Bloombergin haastattelussa.

Virkasyyte hyväksyttiin edustajainhuoneessa, jossa oppositiossa olevilla demokraateilla on enemmistö.

Senaatissa presidentin puolueella, eli republikaaneilla on enemmistö. Tästä syystä on hyvin epätodennäköistä, että Trumpia tuomittaisiin virkarikoksesta.

Kirjeenvaihtajan analyysi: Historiallinen virkarikossyyte jää tahraamaan Trumpin perintöä iäksi, vaikka senaatti ei häntä viralta panekaan

Presidentti Donald Trumpia vastaan nostettiin historiallinen virkarikossyyte – Trump: "Nämä ihmiset ovat hulluja"

Lähteet: Reuters, AFP, AP