1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Iran

Kanadan ulkoministeri: Ukrainalaiskoneen kuolonuhrien joukossa 57 kanadalaista, uhrien kotimaat tekevät yhteistyötä auttaakseen omaisia

Kanadalaisuhreja on luultua vähemmän, sillä aiemmin kerrottiin turmassa kuolleen 63 kanadalaista.

Kanadan ulkoministeri Francois-Philippe Champagne kuvattuna vuonna 2017. Kuva: HOANG DINH NAM / EPA

Iranissa keskiviikkona maahan syöksyneessä ukrainalaisessa matkustajakoneessa kuoli 57 kanadalaista, Kanadan ulkoministeri Francois-Philippe Champagne kertoi tiedotustilaisuudessa lauantain vastaisena yönä. Aiemmin oli kerrottu, että turmassa kuoli 63 kanadalaista.

Ulkoministerin mukaan tilanne on vielä epävarma, ja 57 on tällä hetkellä vahvistettu luku asiakirjojen tarkistuksen jälkeen.

Kaikki koneessa olleet 176 ihmistä kuolivat onnettomuudessa. Joukossa oli seitsemän maan kansalaisia, suurin osa iranilaisia ja kanadalaisia.

Champagne kertoi myös, että Kanada muodostaa virkamiestyöryhmän auttamaan turmassa kuolleiden omaisia Kanadassa. Kanada on lisäksi muodostanut yhteistyöryhmän Britannian, Ukrainan, Ruotsin ja Afganistanin kanssa auttaakseen omaisia.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau kertoi tiedotustilaisuudessa torstai-iltana, että tiedustelulähteiden mukaan matkustajakone ammuttiin Iranissa alas ohjuksella joko vahingossa tai tarkoituksella.

Iran kiisti syytökset tuoreeltaan sekä jälleen perjantaina, kun muut länsimaat yhtyivät syytöksiin.

Champagnen mukaan Iran on myöntänyt vain kaksi viisumia Kanadan valtion virkamiehille, jotka ovat menossa paikan päälle tutkimaan turmakoneen jäänteitä. Ulkoministeri odottaa Iranin myöntävän pian lisää viisumeita.

Ukrainan viranomaiset ovat jo aloittaneet koneen jäänteiden tutkimukset. Myös Ranskan viranomaiset ovat ilmoittaneet osallistuvansa tutkimuksiin.

Champagnen tietojen mukaan osa koneen jäänteistä on jo siirretty suojaan.

Lue myös:

Kanadan pääministeri Trudeau syyttää Irania matkustajakoneen alasampumisesta – Myös Britannian Boris Johnson samoilla linjoilla

Tuhosiko Iranin ohjus matkustajakoneen Teheranissa? Tässä video- ja karttatodisteet

Matkustajakoneen mustien laatikkojen tutkiminen voi viedä viikkoja – tutkijoita uhrien kotimaista tulossa Teheraniin

Tämän tiedämme nyt ukrainalaisen matkustajakoneen turmasta: Trudeau syyttää Irania, New York Timesin videolla näkyy ehkä ohjuksen osuminen koneeseen