Yhdysvalloilla oli tähtäimessään toinenkin iranilaiskomentaja, kertovat viranomaislähteet yhdysvaltalaismedioille

Presidentti Donald Trumpin mukaan Qassem Suleiman uhkasi neljää Yhdysvaltain suurlähetystöä.

Iran
Presidentti Donald Trump ja ulkoministeri Mike Pompeo.
Presidentti Donald Trump ja ulkoministeri Mike Pompeo molemmat kertoivat, että Iran uhkasi Yhdysvaltain suurlähetystöjä.Yuri Gripas / EPA

Yhdysvalloilla oli tähtäimessään myös toinen iranilaiskomentaja operaatiossa, joka toteutettiin samana päivänä kun iranilaiskomentaja Qassem Suleimani surmattiin ilmaiskussa, kertovat useat yhdysvaltalaismediat. Ne perustavat tietonsa viranomaislähteisiin.

Epäonnistuneen salaisen operaation kohteena oli rahoittaja ja iranilaisten Quds-erikoisjoukkojen komentaja Abdul Reza Shahlai, joka on toiminut Jemenissä. Shahlai ei kuitenkaan kuollut operaatiossa.

Washington Post kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun), että epäonnistunut operaatio antaisi viitteitä siitä, että Suleimanin surmaaminen oli osa laajempaa operaatioita kuin aikaisemmin on annettu ymmärtää. Lehti pohtii, oliko tarkoituksena rampauttaa Iranin vallankumouskaartin johto vai ainoastaan estää yhdysvaltalaisiin kohdistuva hyökkäys, kuten aikaisemmin on ilmoitettu.

– Jos olisimme tappaneet hänet, olisimme kehuskelleet sillä samana yönä, Yhdysvaltain anonyyminä pysyvä vanhempi virkamies sanoi lehden mukaan.

Viime kuussa Yhdysvaltain ulkoministeriö tarjosi 15 miljoonan dollarin palkkiota tiedoista Shahlaista ja islamilaisen vallankumouskaartin rahoitusmekanismien häiritsemisestä. Ministeriön ilmoituksen mukaan Shahlai on ollut mukana iskuissa, jotka ovat kohdistuneet Yhdysvaltoihin ja sen liittolaisiin.

Iran iski tällä viikolla kahteen yhdysvaltalaisjoukkojen tukikohtaan Irakissa. Iran on perustellut iskuja kostona Suleimanin tappamisesta.

Trump: "Se olisi todennäköisesti ollut neljä suurlähetystöä"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi perjantaina, että Qassem Suleimanilla olisi ollut kohteenaan neljä Yhdysvaltain suurlähetystöä.

– Voin paljastaa uskovani, että se olisi todennäköisesti ollut neljä suurlähetystöä. Luultavasti se olisi ollut lähetystö Bagdadissa, Trump kertoi Fox Newsin haastattelussa.

Myös Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo kertoi, että lähetystöt olivat uhattuina. Hän lisäsi, että myös muut amerikkalaiset kohteet, kuten sotilastukikohdat, olivat uhattuina.

Sekä Trump että Pompeo ovat sanoneet Iranin aiheuttaneen "välitöntä" uhkaa Yhdysvalloille. Pompeolta pyydettiin tarkennusta Valkoisen talon tiedotustilaisuudessa siitä, kuinka välitön uhka oli.

– En tiedä täysin, millä minuutilla. Me emme tiedä, minä päivänä isku olisi tehty, mutta se oli hyvin selvää. Itse Qassem Suleimani suunnitteli laajaa iskua amerikkalaisia kohteita kohtaan, ja nuo iskut olivat välittömiä, Pompeo vastasi.

Lue myös:

USA määräsi uusia pakotteita Irania vastaan – jo aiemmat sanktiot ovat romahduttaneet maan talouden

Toimittajalta: Trumpin hallinto muuttui yhtäkkiä varovaiseksi – Ukrainalaiskoneen turma toi Iran-kriisiin jälleen uuden ulottuvuuden

Demokraatit saivat tahtonsa läpi – USA:n edustajainhuone äänesti Trumpin Iran-toimien rajoittamisesta

Sota peruttu, ainakin toistaiseksi – Tässä lyhyet vastaukset kysymyksiin Yhdysvaltain ja Iranin yhteenotosta

Lähteet: AFP, AP