1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Iran

Iranin vallankumouskaarti ilmoittaa olevansa vastuussa konetragediasta – Kenraali: Olisin mieluummin kuollut kuin todistanut tätä onnettomuutta

Iran on myöntänyt ampuneensa ukrainalaisen matkustajakoneen tahattomasti alas. Kaikki koneessa olleet 176 ihmistä kuolivat.

Iran
Näkymä ukrainalaiskoneen onnettomuuspaikalta.
Ukrainalaiskoneen onnettomuuspaikka. Abedin Taherkenareh / EPA

Iranin vallankumouskaartin kenraali sanoo ottavansa täyden vastuun ukrainalaisen matkustajakoneen ampumisesta alas.

Prikaatikenraali Amir Ali Hajizadeh sanoi Iranin televisiossa, että toivoisi olleensa mieluummin kuollut kuin joutuneensa todistamaan tällaista tragediaa.

Hajizadehin mukaan kone ammuttiin vahingossa alas lyhyen kantaman ohjuksella. Kenraali sanoo, että matkustajakonetta luultiin virheellisesti vihollisen risteilyohjukseksi.

Hajizadeh sanoi, että ohjus räjähti koneen vieressä ja sen vuoksi kone pysyi ilmassa vielä iskun jälkeen.

Reutersin mukaan Hajizadeh sanoi, että ampumisesta kerrottiin viranomaisille jo keskiviikkona. Iranin uutistoimisto on aiemmin kertonut, että korkeinta johtoa informoitiin perjantaina.

Iranin armeija antoi asiasta lausunnon aiemmin lauantaiaamuna valtionmedian lähetyksessä. Armeijan mukaan kyseessä oli inhimillinen virhe.

Armeijan mukaan virhe tapahtui, kun matkustajakone kääntyi kohti sotilasaluetta. Armeija sanoo lausunnossaan, että tekijät saatetaan vastuuseen.

Ukraine International Airlines -yhtiön matkustajakone syöksyi maahan varhain keskiviikkona pian nousun jälkeen. Kone oli matkalla Iranin pääkaupungista Teheranista Kiovaan. Kaikki koneessa olleet 176 ihmistä kuolivat.

Ukraina, Kanada ja Ruotsi vaativat Iranilta täyttä vastuuta

Iranin armeija pahoitteli aiemmassa lausunnossaan tapahtunutta ja sanoi päivittävänsä järjestelmiään, jottei vastaavaa tapahdu jatkossa.

Iranin presidentti Hassan Rouhani on kertonut Twitterissä, (siirryt toiseen palveluun) että Iran katuu syvästi katastrofaalista virhettään. Presidentti osoittaa uhrien omaisille suruvalittelut.

Myös Iranin ulkoministeri Javad Zarif kommentoi uutista Twitterissä ja kuvailee päivää surulliseksi. Zarifin mukaan inhimillinen virhe tapahtui kriisitilanteessa, jonka Yhdysvallat oli aiheuttanut riskinottohaluillaan.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on vaatinut Irania myöntämään täysin syyllisyytensä turmaan ja tutkimaan tapauksen perinpohjaisesti. Zelenskyi on myös kertonut odottavansa vahingonkorvauksia ja anteeksipyyntöjä diplomaattisilta tahoilta.

Zelenskyin puhuu Iranin presidentin Hassan Rouhanin kanssa puhelimessa lauantain aikana.

Myös Kanadan pääministeri Justin Trudeaun mukaan koneen alasampumisesta on kannettava vastuu. Trudeau on kertonut toivovansa, että Iranin viranomaiset tekevät yhteistyötä täysin avoimesti tapauksen selvittämiseksi. Koneen matkustajista 57 oli kanadalaisia.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenon kertonut ruotsalaiselle TT-uutistoimistolle, että Iranin on otettava täysi vastuu teosta. Löfven sanoo myös, että matkustajakoneen alasampuminen on tuomittava teko, olipa se vahinko tai ei.

Iran kiisti osuutensa jyrkästi vielä perjantaina

Iran on tähän asti kiistänyt lentokoneen alasampumisen ja epäillyt turman johtuneen teknisestä viasta.

Useat länsimaat ovat jo jonkin aikaa syyttäneet Irania koneen ampumisesta. Muun muassa Kanadan pääministeri Justin Trudeau sanoi torstaina, että tiedustelulähteiden mukaan matkustajakone ammuttiin alas ohjuksella joko vahingossa tai tarkoituksella.

Iranilaisen Fars-uutistoimiston mukaan Iranin ylin johtaja, ajatolla Ali Khamenei, sai tiedon onnettomuuden syystä perjantaina. Uutistoimiston mukaan Khamenei oli määrännyt tiedon julkaistavaksi heti, kun Iranin johtavat turvallisuusviranomaiset ovat kokoontuneet puhumaan asiasta.

Iranin lauantaisen tunnustuksen jälkeen Ukraine International Airlinesin johtaja Yevhenii Dykhne on todennut, ettei hän missään vaiheessa epäillyt turman olleen lentoyhtiön syy.

Lentoyhtiön varajohtaja on sanonut, että Teheranin lentokenttä toimi ennen turmaa normaalisti. Turmalento myöhästyi lähtöaikataulustaan, sillä kapteeni halusi purkaa koneesta pois ylimääräisiä laukkuja.

Onnettomuus tapahtui vain tunteja sen jälkeen, kun Iran oli ampunut ohjuksia Irakin puolella sijaitseviin kansainvälisen liittoutuman tukikohtiin. Iran teki ohjusiskun kostona Yhdysvalloille, joka surmasi merkittävän iranilaisen kenraalin Qasem Suleimanin reilu viikko sitten perjantaina.

Lisää aiheesta:

Iranin tunnustus lentokoneen ampumisesta synnytti hallinnon vastaisen protestin – mielenosoittajat arvostelevat Teheranissa maansa johtoa

Tuhosiko Iranin ohjus matkustajakoneen Teheranissa? Tässä video- ja karttatodisteet

Ruotsissa vaaditaan Iranilta perusteellista onnettomuustutkintaa ja ihmetellään, miksi ukrainalaiskone sai lähtöluvan

Lähteet: AP, Reuters, AFP

Lue seuraavaksi