Hyppää sisältöön

"Luotiliivit ovat vielä henkarissa" – Mediataloissa panostetaan kriisialueilta raportointiin, mutta Irakiin ei olla hötkyilemässä

Suomalaistoimittajien työ tekee konflikteista ymmärrettävämpiä, vaikka lopullista totuutta sodasta on vaikea saada, pohtivat toimittaja Aishi Zidan ja valokuvaaja Sami Kero.

Sota näyttää tv:ssä videopeliltä, entä paikan päällä?
Sota näyttää tv:ssä videopeliltä, entä paikan päällä?

Vaikka sota-alueille ja äkillisiin kriiseihin rynnii kansainvälisiä toimittajia, suomalaistoimittajien työtä paikan päältä tarvitaan. Näin arvioivat Ylen ulkomaantoimittaja Aishi Zidan ja Helsingin Sanomien valokuvaaja Sami Kero.

Sota on jälleen median agendalla, kun Yhdysvallat tappoi ilmaiskussa iranilaisen sotilaskomentajan Qassim Suleimanin 3. tammikuuta. Iran kosti ohjusiskuilla. Yhdysvaltain ja Iranin välille pelättiin sotaa, vaikka tilanne näyttää nyt rauhoittuneen.

– Luotiliivit ovat vielä henkarissa eikä olla ladattu satelliittipuhelimiakaan, tilanne on sen verran sekava että ei olla kiirehditty, Kero kuvasi.

Myös Ylessä on selvitelty mahdollisuuksia lähteä alueelle. Usein konfliktialueille lähtiessä iso osa työtä on "paperirumba" ja viisumien hankkiminen, keskustelussa todettiin.

Miksi suomalaisista mediataloista halutaan lähettää toimittajia paikan päälle?

–Uutistoimistoilta saa perustietoja ja lukuja, mutta uutisointiin tulee aivan erilainen syvyys, kun oma toimittaja on paikalla ja todistaa omin silmin esimerkiksi konfliktin seurauksia tavallisille ihmisille, kuvasi Aishi Zidan.

–Yhden juttukeikan hyöty on pidempiaikainen: sen jälkeen ymmärtää tilannetta ja asetelmia paljon paremmin, mikä edesauttaa raportointia toimituksesta käsin.

Sami Keron mukaan suomalaiset kiinnostuvat esimerkiksi kriiseistä, kun niistä kertoo oma viestin ja omat toimittajat.

– Avustusjärjestöjen mukaan suomalaiset myös auttavat silloin paremmin kun huomaavat tilanteen.

Kero ja parhaillaan opintovapaalla oleva Zidanolivat vieraina Ylen aamun media-aiheisessa Viimeinen sana -keskustelussa lauantaina. Voit katsoa keskustelun klikkaamalla ylläolevaa kuvaa.

Katso aiemmat Viimeinen sana -jaksot Yle Areenassa.

.
.