Taiwanilaiset antoivat jatkokauden presidentilleen – Ylen toimittaja Taipeista: Taiwanin turvallisuus ratkaisi vaalit

Tsai Ing-wenin kannatus nousi hänen todettuaan, ettei Kiinan Hongkongissa soveltama malli voi koskaan toimia Taiwanissa.

Taiwan
Suuri iloitseva ihmisjoukko lippuja käsissään.
Tsai Ing-wenin kannattajat juhlivat presidentin uutta kautta Taipeissa.How Hwee Young / EPA

Taiwanin istuva presidentti on varmistanut itselleen uuden kauden tänään lauantaina pidetyissä vaaleissa. Tsai Ing-wenin äänisaalis on 57 prosenttia.

Oppositiossa olevan Kuomintangin ehdokkaan Han Kuo-yun ääniosuus on runsaat 38 prosenttia ja kolmannen ehdokkaan James Soongin neljä prosenttia.

Tsai on julistautunut vaalien voittajaksi ja Han on myöntänyt vaalitappionsa.

Vaaleja Taiwanin Taipeissa seuraavan Ylen toimittajan Pirkko Pöntisen mukaan Tsain toisen kauden ratkaisi kysymys Taiwanin asemasta, turvallisuudesta ja tulevaisuudesta Kiinan naapurina.

Hongkongin mielenosoitukset ovat osoittaneet taiwanilaisille, että Taiwanin johdossa on oltava Tsain kaltainen henkilö.

– Hän puhui suoraan Kiinan johdolle, että myös sillä on vastuu rauhanomaisen kehityksen turvaamisesta, Pöntinen kuvailee Tsain voitonpuhetta.

Oppositiossa olevan Kuomintangin ehdokkaan Han Kuo-yun kannattajia.
Kuomintang-puolueen kannattajat pettyivät ehdokkaansa Han Kuo-yun heikkoon vaalimenestykseen.Ritchie B. Tongo / EPA

Hongkong-puhe sai kannatuksen nousuun

Demokraattista edistyspuoluetta DPP:tä edustava Tsai Ing-wen lähti vaaleihin ennakkosuosikkina, sillä monet Hongkongin mellakoiden säikäyttämät taiwanilaiset pitävät häntä turvallisempana vaihtoehtona kuin Hania.

Han on sanonut, että Taiwanin pitäisi olla nykyistä avoimempi neuvotteluille Kiinan kanssa.

Tsain kannatus ampaisi nousuun sen jälkeen, kun hän kesällä sanoi, ettei Kiinan Hongkongissa soveltama ''yksi maa, kaksi järjestelmää'' -malli voisi koskaan toimia Taiwanissa.

Jonoa äänestyspaikan edessä Taipeissa.
Äänetyspaikalle Taipeissa muodostui pitkiä jonoja taiwanilaisten valitessa presidenttiä.Vicky Wu

Kiina pitää Taiwania omana maakuntanaan. Manner-Kiinan vaikutusvalta ja painostus itsenäisen valtion tavoin toimivaa Taiwania kohtaan on viime aikoina lisääntynyt.

Taiwanin eli Kiinan tasavallan valtiollisen aseman tunnustaa enää viisitoista valtiota, jotka etupäässä ovat pieniä saarivaltioita.

Lisää aiheesta:

Kiinan pelko ajaa taiwanilaisnuoret kotisaarelle äänestämään – Hongkongin mellakat nostivat presidentin suosion uuteen nousuun

Taiwan on valmiina valitsemaan presidentin – äänestäjiä kiinnostavat työ, talous ja turvallisuus

"Vihamielisen vieraan valtion" sekaantuminen Taiwanin politiikkaan yritetään torjua lailla – Kiinaa syytetään valeuutisista ja rahalahjoista

Lähteet: AFP, AP