Hyppää sisältöön

Yhden kiskoi ylös vaimo, toisaalla apuun riensi mökkiläinen, kolmannen pelastivat jääratamestarit – useilla paikkakunnilla pelastettu jäihin pudonneita

Kuopiossa 80-vuotias mies hukkui pilkkijäillä.

Pelastuslaitos varoittaa heikoista jäistä. Kuvituskuva. Kuva: Linus Hoffman / Yle

Heikot jäät aiheuttivat useita pelastustehtäviä lauantaina ympäri Suomea.

Hartolassa mies joutui veden varaan Uurarannatien lähistöllä hieman ennen puolta päivää. Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen mukaan jäähän syntynyt railo oli yllättänyt miehen noin 500 metrin päässä rannasta.

– Mökkiläinen auttoi hänet ylös sieltä, ja kaikki päättyi onneksi hyvin, kertoo STT:lle päivystävä palomestari Jyri Sivén.

Ensihoito tarkasti miehen kunnon tapahtuneen jälkeen.

Kuopiossa taas paikalle sattuneet ohikulkijat pelastivat avantoon pudonneen retkiluistelijan. Tapaus sattui päivällä Kallavedellä. Tapahtuneesta kertoo Kuopion kaupungin liikelaitos Mestarin kunnossapitotyönjohtaja Kai Aho, joka oli ollut työkaverinsa kanssa tutkimassa uutta reittivaihtoehtoa jääradaksi Finland Ice Marathon -tapahtumaa vasten.

Miehet olivat kuulleet jäihin pudonneen avunhuudot. Luistelija oli jo veden varassa ja hänestä näkyi enää pää, kun pelastajat lähtivät juoksemaan noin parin, kolmen sadan metrin päässä olleelle avannolle. Lähistöllä ei tapahtumahetkellä ollut tiettävästi muita ihmisiä.

– Onneksi meillä oli kelluntapuvut päällä ja naskalit ja turvavehkeet. Ei hän kyllä helposti noussut sieltä, mutta saatiin mies veden alta talteen ja turvallisesti rantaan ja pois, Aho sanoo.

– Luojan kiitos oli tähdet kohdallaan tällä henkilöllä, että satuttiin olemaan siinä. Oli tiukka paikka.

Aho kertoo tehneensä pitkään töitä jääratojen kansa. Vastaavaa tilannetta, jossa jäihin pudonnut ihminen olisi oikeasti joutunut jo veden alle, ei hänen kohdalleen ole silti aiemmin osunut.

Kallavedellä on Ahon mukaan yleisesti tällä haavaa noin kymmenisen senttiä teräsjäätä, mutta jää vaihtelee voimakkaasti. Lauantain jäihinputoaminen sattui sillan alla, jossa jää on muutenkin heikointa.

– On olemassa aina vaaranpaikkoja: sillat, niemenkärjet, kaislikot, virtaukset. Kaikissa tämmöisissä, vaikka siellä olisi kuinka paljon jäätä, niin siellä on ihan erilainen jäärakenne ja kehittymä kuin tavallisessa jäässä, Aho muistuttaa.

Retkiluistelu on Ahon mukaan seudulla nykyisin suosittua. Päivänvalon lisäksi sitä harrastetaan otsalamppujen kanssa aamutunneista iltamyöhään.

Kuopiossa Kallavedellä sattui lauantaina myös surullisesti päättynyt tapaus, kun 80-vuotias mies hukkui pilkillä ollessaan.

Mies lähti Kallaveden Puutossalmen jäälle aamulla Puutossalmen lossilta. Poliisi sai kadonneesta pilkkijästä ilmoituksen iltapäivällä, kun mies ei ollut palannut takaisin eikä häneen saatu yhteyttä. Poliisin jäällä liikkunut koirapartio löysi miehen menehtyneenä avannosta lauantaina illalla.

Pelastuslaitokselta kiitosta sivullisille

Aamupäivällä myös Jyväskylässä heikot jäät yllättivät retkiluistelijan Varissaaressa.

– Pelastuslaitoksen pintapelastajat kävivät noukkimassa hänet ylös. Ilmoittaja oli siinä apuna, oli merkittävä asia, että hän oli tukena paikalla ja kannattelemassa, Keski-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Tomi Jousmäki toteaa STT:lle.

Noin puoli yhden aikaan iltapäivällä jäällä pulaan joutui Joutsan Riuttasalmessa retkiluistelemassa ollut pariskunta.

– Mies humpsahti, vaimo sai sitten hänet autettua ylös, Jousimäki kertoo.

Hän muistuttaakin, ettei jäälle lähteminen tällä hetkellä kannata.

– Ainakaan Keski-Suomessa jäät eivät kanna luistelijoita, eivätkä varmaan pilkkijöitä tai muitakaan jäillä liikkujia.

Perjantain ja lauantain välisen yön aikana Jyväskylässä pelastettiin myös jäihin uponnut nainen Kangaslammesta. Pelastuslaitos arvioi, että nainen oli tapahtuneen jälkeen kylmettynyt, mutta muuten melko hyväkuntoinen.

.
.