Analyysi: Työmarkkinoiden avaussopimus ei helpottanut muiden neuvotteluita – tulkintakiista kiky-tunneista jäi seuraaviin sopimuksiin

Uusia lakkoilmoituksia voi tulla vielä viikonloppuna, jolloin Paperiliitto miettii toimiaan jumissa olevien neuvotteluiden vauhdittamiseksi, kirjoittaa Ylen politiikan toimittaja Hannu Tikkala.

Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuus pääsivät sopimukseen viime viikon lopulla. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Työntekijä- ja työnantajaväki odottivat kuumeisesti päänavaussopimusta Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton välille, jotta muut liitot saisivat osviittaa omiin neuvotteluihinsa.

Lähinnä muut liitot halusivat nähdä, millaisen palkankorotuksen työntekijät saisivat ja poistuvatko kiky-sopimuksen lisätunnit työehdoista.

Nyt näyttää siltä, ettei Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton sopimus avannut solmuja muiden liittojen neuvotteluissa.

Tilanteen taustalla on työntekijä- ja työantajajärjestöjen uusi kiista siitä, milloin kiky-tunteja voidaan irtisanoa ja milloin ei.

Kiky-tunnit tulivat Sipilän kaudella

Kilpailukykysopimuksen mukanaan tuomat lisätyötunnit tulivat viime vaalikaudella, kun Juha Sipilän (kesk.) hallitus halusi parantaa Suomen vientiteollisuuden kilpailukykyä.

Sopimus piti sisällään muun muassa maltilliset palkankorotukset, lomarahojen leikkaukset julkisella sektorilla ja vuosityöajan pidentämisen 24 tunnilla.

Työajan pidentäminen ei kuitenkaan koskenut kaikkia työntekijöitä, sillä muun muassa Rakennusliitto ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT eivät osallistuneet sopimukseen. (siirryt toiseen palveluun)

Muissa työntekijäliitoissa osallistuminen toteutettiin eri tavoilla. Suurimmassa osassa sopimuksista kiky-tunnit sisällytettiin varsinaiseen työehtosopimukseen, mutta osassa asiasta sovittiin erillisissä sopimuksissa.

Esimerkiksi myöhemmin Teollisuusliittoon sulautunut Metalliliitto solmi asiasta erillisen sopimuksen, joka oli voimassa vuoden 2019 loppuun asti.

Tilanne oli sama autoalan kaupan ja korjaamotoiminnan sekä pelti- ja teollisuuseristysalan sopimuksissa. Näillä aloilla osapuolet pääsivät sopuun perjantaina ja sopimuksessa työntekijät saivat Teollisuusliiton tasoiset palkankorotukset sekä kiky-tunnit pois sopimuksesta.

Työnantajan tulkinta tilanteesta nyt on se, että työntekijät voivat irtisanoa erilliset sopimukset. Sen sijaan työehtosopimuksiin kirjatut kiky-tunnit ovat tiukemmassa.

Työntekijöiden tulkinta tilanteesta on päinvastainen. Kiky-tunnit voidaan neuvotella sopimuksista pois, jos ne on sinne aiemmin yhteisellä sopimuksella kirjattu.

Jos tunnit säilytetään sopimuksessa, työntekijäliittojen mukaan ne pitää kompensoida palkankorotuksina työntekijöille. Kompensaatio pitäisi tulla Teollisuusliiton tasoisten palkankorotusten päälle.

Työntekijät vetoavat muun muassa Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helteen marraskuiseen haastatteluun Helsingin Sanomissa (siirryt toiseen palveluun).

Neuvotteluiden ollessa kesken Helle sanoi, että kiky-tunnit voidaan ottaa Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton sopimuksesta pois. Tällöin tosin pitäisi ottaa huomioon kiky-tuntien kustannusvaikutus, joka on palkankorotuksina 1,4 prosenttia.

Sopimuksen synnyttyä työnantajien tarina on muuttunut. Nyt työnantajien mukaan kustannusvaikutuksia ei ole, koska erillissopimusten voimassaolo loppui viime vuoteen.

Työntekijäliitot pitävät työnantajien puheita ristiriitaisina. Tämä ei kuitenkaan olisi ensimmäinen kerta, kun toinen neuvotteluosapuolista muuttaa tulkintaa asioista, jotta ne palvelisivat omia neuvotteluasetelmia.

Vasta seuraavista työehtosopimuksista voidaan tulkita sitä, saavatko työntekijäliitot tahtonsa läpi kiky-tuntien osalta.

Vaikeimmat neuvottelut vielä edessä

Tulevista neuvotteluista odotetaan vaikeita kuten Paperiteollisuuden ja Metsäteollisuuden sopimisesta voi nähdä. Osapuolet ovat tavanneet toisiaan yli 30 kertaa, eikä keskeisissä kysymyksissä ole päästy sovintoon.

Keskeisimmät kiistat liittojen välillä käydään nimenomaan kiky-tunneista ja palkankorotuksista.

Nyt viikonloppuna Paperiliitto saattaa ilmoittaa työtaistelutoimista, jotta neuvotteluihin saataisiin vauhtia.

Neuvotteluista ei kuitenkaan ole odotettavissa nopeita, vaikka Paperiliitto painostaisi työnantajia sopuun lakolla.

Työntekijäpuolelta arvioidaan, että Elinkeinoelämän keskusliitto EK pitää vahvasti kiinni kiky-tunneista jäljellä olevissa neuvotteluissa. Samalla Paperiliiton yksi keskeisimmistä tavoitteista on niiden poistaminen.

EK:n koordinointi aiheuttaa puolestaan närää työntekijöissä. EK muutti sääntöjään helmikuussa 2017 siten, ettei se enää tee työehtosopimuksia.

Nyt työntekijät tulkitsevat, että keskustajärjestö osallistuu kuitenkin työehtosopimusneuvotteluihin.

Paperiteollisuuden ja Metsäteollisuuden neuvotteluiden lisäksi kysymys kiky-tunneista hiertää myös Teollisuusliiton ja Kemianteollisuuden välisissä sopimuskeskusteluissa.

Lattia ja katto?

Edellisellä liittokierroksella palkankorotuksissa ja muissa työehdoissa katosta tuli samaan aikaan lattia. Tällä tarkoitetaan sitä, että lähes kaikki liitot saivat samat palkankorotukset kuin vientialat.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta arvioi elokuussa, että nyt työnantajaliitot haluavat murtaa tämän ja tehdä avauskierrosta heikompia sopimuksia.

Nämä vaateet ovat vahvasti ristiriidassa muun muassa sosiaali- ja terveysalan työntekijöitä edustavan Tehyn ja opettajia edustavan OAJ:n neuvottelutavoitteiden kanssa.

Molemmat hakevat usean vuoden palkkaohjelmilla korkeampia palkankorotuksia kuin vientialojen liitot. Tämä ei puolestaan Kuntatyönantajat KT:lle käy.

Vaikeimmat neuvottelut työmarkkinakierroksella taidetaan käydä vasta keväällä, kun hoitajien ja opettajien työehtosopimukset raukeavat maaliskuussa.

Sitä ennen pitäisi ratkaista, miten kiky-tunneille jatkossa käy.

Lue lisää: