Tuuli yltyi illan aikana koviin lukemiin – Helsingissä pelastettiin myrskyssä "seikkailunhalusta" kumiveneellä liikkeelle lähtenyt mies

Voimakas lounaistuuli on hyvin puuskaista ja eteläisillä merialueilla on myrskytuulta.

myrskyt
Aallot iskevät Märketin rantakallioon
Aallot iskevät Märketin rantakallioon. Kuvituskuva.Tiina Cavén / Yle

Suomessa tuuli yltyi lauantai-iltana monin paikoin koviin lukemiin muun muassa Uudellamaalla. Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Petri Hoppula kertoi STT:lle, että illan aikana mitattiin voimakkaita tuulia ympäri maata.

– Keskituulen osalta 23,4 metriä sekunnissa Sipoossa ja Kaskisilla 31 metriä sekunnissa, hän sanoi.

Helsingissä poliisi kertoi joutuneensa sulkemaan tien liikenteeltä Korkeavuorenkadulla Vuorimiehenkadun ja Tarkk'ampujankatu välillä, koska myrskytuuli oli irrottanut talon rännejä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan voimakas lounaistuuli on hyvin puuskaista ja eteläisillä merialueilla on myrskytuulta.

Myrskyvaroitus on annettu koko illaksi Pohjois-Itämerelle, Saaristomerelle, Selkämeren pohjoisosaan, Merenkurkkuun sekä Perämeren eteläosaan. Varoitukset ovat voimassa pitkälle sunnuntain puolelle.

Kovasta tuulesta varoitetaan kaikilla muillakin merialueilla. Suomenlahdella, Pohjois-Itämerellä ja Pohjanlahdella esiintyy kovaa aallokkoa, jossa aallonkorkeus voi ylittää neljä metriä.

Lounaistuuli on voimakasta Satakunnassa, Uudellamaalla sekä isossa osassa Pohjanmaata. Maa-alueilla tuulen nopeus on puuskissa 20 metriä sekunnissa.

Kumiveneellä liikkeellä ollut mies pelastettiin Helsingin edustalla

Helsingissä pelastettiin lauantaina illalla kumiveneellä liikkeellä ollut nuorehko mies.

Suomenlahden merivartiosto sai ilmoituksen Tallinnan-laivalla olleelta huolestuneelta matkustajalta, joka oli havainnut pienen kumiveneen kovassa aallokossa Hernesaaren edustalla. Hetkeä myöhemmin veneilijä itse soitti ilmoittaakseen makaavansa kaatuneen veneen päällä ilman kelluntavälineitä.

Paikalle hälytettiin useita pelastuslaitoksen, poliisin ja merivartioston yksiköitä.

Meripelastusjohtaja, luutnantti Janne Ryönänkoski kertoi STT:lle, että nuori mies oli lähtenyt "seikkailunhalusta" kumiveneellä merelle. Tämän oli tarkoitus veneillä muutaman kilometrin päässä sijaitsevaan Pihlajasaareen. Alkoholilla ei ollut osuutta asiaa.

– Merivartiosto ei missään nimessä suosittele liikkumaan tällaisella säällä pienellä veneellä missään, hän sanoo.

Tapahtumahetkellä alueella tuuli yli 20 metriä sekunnissa ja oli erittäin kova aallokko. Jopa pelastusyksiköillä oli vaikeuksia toimia alueella.

Mies onnistuttiin kuitenkin nostamaan kumiveneen päältä pois. Hän oli lievästi kastunut ja kylmettynyt, mutta vakavimmilta seurauksilta vältyttiin.

– Tässä kävi hyvä tuuri, kun henkilöllä oli puhelin, jolla hän pystyi soittamaan apua. Käskimme hänen pysyä veneen päällä, hän sanoi.

Lue myös:

Myrsky ylittää Suomen pikavauhdilla – mukana sateita ja lauhaa