Trump Iranin mielenosoituksista: Uutta joukkomurhaa ei saa tapahtua – Presidentti ei ole vielä kommentoinut Iranin tunnustusta

Britannian Iranin-suurlähettiläs pidätettiin hallituksen vastaisten mielenosoitusten yhteydessä.

Iran
Donald Trump
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tviittasi sekä englanniksi että farsiksi.Jim Watson / AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tviittasi lauantai-iltana paikallista aikaa, että uutta joukkomurhaa ei tule tapahtua Iranissa. Tviitillään presidentti viittasi marraskuun mielenosoituksiin, joissa ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan kuoli yli 300 ihmistä.

Iranissa osoitettiin lauantaina mieltä omaa hallintoa vastaan, kun maan johto myönsi Iranin ampuneen vahingossa alas ukrainalaisen matkustajakoneen aiemmin tällä viikolla Teheranissa. 176 ihmistä kuoli tällä viikolla, suurin osa oli iranilaisia tai kanadalaisia.

Trump tviittasi englanniksi ja farsiksi seuraavansa maan mielenosoituksia ja olevansa Iranin kansan puolella.

– Urhealle, pitkään kärsineelle Iranin kansalle: Olen seissyt teidän vierellänne presidenttikauteni alusta alkaen ja hallintoni pysyy teidän rinnallanne. Seuraamme mielenosoituksia tarkasti ja olemme inspiroituneet rohkeudestanne, presidentti tviittasi sekä englanniksi että farsiksi.

Puolisen tuntia myöhemmin presidentti jatkoi tviittaamalla jälleen sekä englanniksi että farsiksi, että Iranin tulee antaa ihmisoikeusjärjestöjen tarkkailla ja raportoida iranilaisten mielenosoituksia.

– Maailma seuraa (teitä).

Trump ei ole vielä julkisuudessa kommentoinut Iranin ilmoitusta koneen ampumisesta alas vahingossa.

Britannian suurlähettiläs pidätettiin Teheranissa

Britannian Iranin-suurlähettiläs oli lyhyen aikaa pidätettynä Teheranissa lauantaina. Suurlähettiläs Rob Macaire pidätettiin hallituksen vastaisen mielenosoituksen yhteydessä.

Suurlähettilään pidättäminen rikkoo diplomatian pelisääntöjä. Britannian ulkoministeri Dominic Raab kutsui pidättämistä räikeäksi kansainvälisen oikeuden rikkomiseksi.

Lähellä Iranin vallankumouskaartia oleva iranilainen Tasnim-uutistoimisto kertoi, että suurlähettilästä epäiltiin mielenosoituksen järjestämisestä ja radikaalin toiminnan provosoimisesta. Hän oli pidätettynä ainakin tunnin, BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) noin kolme tuntia. Hänet vapautettiin brittien oltua yhteydessä Iranin ulkoministeriöön.

Guardianin mukaan (siirryt toiseen palveluun) suurlähettiläs Macaire oli osallistumassa lentotragedian uhrien muistotilaisuuteen, joka kuitenkin muuttui mielenosoitukseksi. Siinä vaiheessa suurlähettiläs poistui paikalta, mutta matkallaan takaisin suurlähetystöön hän tuli kuitenkin pidätetyksi.

Yhdysvallat on vaatinut Irania pyytämään Britannialta anteeksi suurlähettilään pidättämisestä.

Lue myös:

Iranin tunnustus lentokoneen ampumisesta synnytti hallinnon vastaisen protestin – mielenosoittajat arvostelevat Teheranissa maansa johtoa

Iranin vallankumouskaarti ilmoittaa olevansa vastuussa konetragediasta – Kenraali: Olisin mieluummin kuollut kuin todistanut tätä onnettomuutta

Yhdysvalloilla oli tähtäimessään toinenkin iranilaiskomentaja, kertovat viranomaislähteet yhdysvaltalaismedioille

Lähteet: AFP, Reuters