1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Malta

Maltalla valittiin uusi pääministeri – maan politiikka on ollut pitkään kriisissä toimittajan murhaan liittyneiden tutkintojen takia

Entistä pääministeriä Joseph Muscatia vaadittiin eroamaan, sillä hänen on väitetty suojelevan murhasta vastuussa olevia.

Lähes seitsemän vuotta pääministerinä toiminutta Joseph Muscatia on vaadittu eroamaan toimittajamurhan takia jo kauan. Kuva: Angelo Carconi / EPA

Maltan työväenpuolue on valinnut uudeksi johtajakseen asianajaja Robert Abelan, kertoo uutistoimisto AFP. Entisen maltalaispresidentin poika Abela nousee samalla maan uudeksi pääministeriksi. Puolue äänesti uudesta johtajasta lauantaina.

Työväenpuolueen aiempi johtaja ja pääministeri Joseph Muscat on kertonut jättävänsä tehtävänsä virallisesti sunnuntaina, kun äänestyksen tulos vahvistetaan. Muscat kertoi erostaan joulukuussa.

Tapahtumien taustalla toimittaja Daphne Caruana Galizian murhasta seurannut poliittinen kriisi. Entistä pääministeriä on vaadittu eroamaan, sillä hänen sanotaan suojelevan Caruana Galizianmurhan osallisia.

Galizia murhattiin autopommi-iskussa vuonna 2017. Hän oli tutkinut epäiltyjä korkean tason korruptiotapauksia ja tehnyt tutkimuksistaan juttuja. Galizia muun muassa paljasti Maltan johdon epäiltyjä yhteyksiä veroparatiisiyhtiöihin Panaman tietovuodon yhteydessä vuonna 2016.

Viime vuoden lopulla Muscatin hallituksesta erosi kriisin takia lyhyen ajan sisällä kaksi ministeriä sekä Muscatin esikuntapäällikkö.

Poliisi kuulusteli esikuntapäällikkö Keith Schembriä murhatutkintaan liittyen, ja hänen asuntoonsa tehtiin kotietsintä. Sittemmin hänet vapautettiin, mutta hän on yhä tutkittavana uutistoimisto AP:n mukaan.

Toisella eronneista ministereistä väitetään olevan yhteyksiä murhasta epäiltyyn maltalaiseen liikemieheen Yorgen Fenechiin. Myös Schembrillä väitetään olevan yhteyksiä häneen. Fenech pidätettiin marraskuussa, ja myöhemmin tammikuussa oikeus päättää, nostetaanko häntä vastaan syytteet.

Muscat oli aiemmin ilmoittanut harkitsevansa armahdusta rahanpesusta epäillylle Fenechille. Myös tämä oli herättänyt arvostelua entistä pääministeriä kohtaan.

Vuodesta 2013 lähtien pääministerinä toiminut Muscat pahoitteli perjantaisessa jäähyväispuheessaan Caruana Galizian kohtaloa.

– Olin loukkaantunut siitä, mitä hän kirjoitti, mutta en kärsinyt yhtä paljon kuin hänen perheensä, Muscat sanoi viitaten Caruana Galizian kuolemaan.

Lue myös:

Maltan varakkaimpiin kuuluvaa liikemiestä syytetään osallisuudesta journalistin murhaan – pääministeri jättää tehtävänsä

Times of Malta: Maltan pääministeri Muscat eroaa – taustalla toimittajamurhasta seurannut poliittinen ja laillinen kriisi

Toimittajan murha ravistelee Maltan hallitusta – pääministerin esikuntapäällikkö ja turismiministeri erosivat

Tunnettu tutkiva toimittaja murhattiin pommi-iskussa Maltalla – tutki poliitikkojen korruptioepäilyjä