1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lakot

Paperiliitto, Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro ilmoittavat mittavista lakoista – paperitehtaat menevät kahdeksi viikoksi kiinni

Suurin kiista osapuolilla on ollut työehtosopimusneuvotteluissa kiky-tuntien kohtalosta.

Paperiliitto ilmoitti sunnuntaina kahden viikon lakosta, joka alkaa tammikuun lopussa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Paperiliitto, Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro ilmoittavat suurista työtaistelutoimista. Yhdestä suurimmasta työtaistelutoimesta ilmoitti Paperiliitto, joka kertoo kahden viikon lakosta.

– Paperiliitto on tehnyt päätöksen, että neuvotteluita pitäisi nopeuttaa ja olemme antaneet ilmoituksen työnseisauksesta, Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala kertoo.

Lakko alkaa 27. tammikuuta ja kestää kaksi viikkoa, jos osapuolet eivät pääse sopuun työehdoista ennen sitä.

Lakon piirissä on 67 työpaikkaa ja 9 000 työntekijää, joten lakoon osallistuvat käytännössä kaikki paperi-, kartonki- ja selluloosatehtaiden työntekijät.

Ilmoitus ei tullut yllätyksenä työmarkkinaneuvotteluita seuraaville tahoille. Paperiliiton ja Metsäteollisuuden neuvottelut ovat olleet pahasti jumissa.

– Nämä eivät ole mitenkään toivottuja tilanteita, mutta olemme tavanneet työnantajia nyt 34 kertaa, eivätkä neuvottelut ole johtaneet mihinkään, Vanhala sanoo.

Suurin kiistakysymys on ollut kiky-tuntien tulevaisuudesta. Työntekijät haluaisivat joko tunnit pois työehtosopimuksista tai kompensaation niistä.

Tämä ei puolestaan työnantajille käy. Metsäteollisuudessa ajatellaan, ettei Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton välisestä sopimuksesta voida ottaa mallia, vaikka sitä on pidetty työmarkkinoilla esimerkkisopimuksena muille.

Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto pääsivät sopuun työehdoista viime viikolla ja kiky-tunnit otettiin sopimuksesta pois.

Työnantajan mukaan sopimuksesta ei voida ottaa mallia, koska kiky-tunnit oli kirjattu osapuolten välillä erilliseen sopimukseen.

Teollisuusliitto ilmoitti myös lakoista

Teollisuusliitto ilmoittaa myös mittavista lakoista, jotka alkavat niinikään 27. tammikuuta. Lakko kestää kaksi viikkoa ja se koskee 14 000 työntekijää.

– Olemme valitettavasti joutuneet huomaamaan, että työnantajapuolen neuvotteluhalut niin kemianteollisuudessa kuin metsäteollisuudessakin ovat olemattomat. Näin siitä huolimatta, että pystyimme jo muun muassa teknologiateollisuudessa sopimaan asioista. Se sopimus oli päänavaus ja malli, jonka luulisi maistuvan muillekin, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo tiedotteessa.

Lakon piirissä ovat 200 yrityksen työntekijät, jotka työskentelevät muun muassa öljy-, maakaasu- ja petrokemianteollisuudessa, kemian perusteollisuudessa, muovituoteteollisuuden ja kemian tuoteteollisuudessa sekä mekaanisessa metsäteollisuudessa ja malmikaivoksilla.

Teollisuusliitto ilmoitti myös kahden viikon tukilakoista, jotka koskevat lakon piirissä olevien yritysten huolto- ja kunnossapitoa. Näiden lisäksi Teollisuusliitto ilmoitti laajasta ylityökiellosta.

Pron lakko kestää kaksi viikkoa

Myös Ammattiliitto Pro kertoo kahden viikon lakosta, joka alkaa myös 27. päivä tammikuuta.

Lakko koskee erikseen nimettyjä työpaikkoja ja Pro perustelee toimiaan takkuavilla neuvotteluila.

– Teknologiateollisuuden haluttomuus poistaa 24 ilmainen työ toimihenkilöiden sopimuksesta ei jätä meille muuta mahdollisuutta kuin ilmoittaa uudesta työnseisauksesta ja ylityö- sekä vuorovaihtokiellosta, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen sanoo tiedotteessa.

Pro ilmoitti ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta perjantaina. Kielto koskee Teknologiateollisuuden toimihenkilöitä.

– Työnantaja haluaa eriyttää alan sopimukset ja pitää talkootyötunnit huomattavasti pienemmällä työntekijäryhmällä eli toimihenkilöillä. Esimiehet ja asiantuntijat tekisivät töitä, vaikka työntekijät eivät olisi paikalla – ei ole toimiva eikä järkevä ratkaisu, Malinen sanoo.

Malinen viittaa siihen, että Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden välisestä sopimuksesta kiky-tunnit poistuivat jo aiemmin.

Lue lisää:

Analyysi: Työmarkkinoiden avaussopimus ei helpottanut muiden neuvotteluita – tulkintakiista kiky-tunneista jäi seuraaviin sopimuksiin

Ammattiliitto ihmettelee kiky-vaatimuksia: "Esimiehet pyörisivät yksin töissä ilman työntekijöitä" – Teollisuus: "Työnantaja ei ole tyhmä"

Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuus ovat hyväksyneet uuden työehtosopimuksen – Helle: "Ei ihanteellinen ratkaisu, mutta sen kanssa voi elää"