1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Iran

Lentokoneen tuhoamisen aiheuttamat mielenosoitukset jatkuvat Iranissa – mellakkapoliisit ryhmittyneet Teheranissa

Teheranissa puhkesi lauantaina hallinnon vastainen protesti Iranin tunnustettua ampuneensa alas ukrainalaiskoneen.

Amir Kabirin yliopiston edustalle kokoontui lauantaina ihmisiä osoittamaan mieltään lentokoneen tuhoamisen vuoksi. Protestit ovat jatkuneet sunnuntaina. Kuva: Abedin Taherkenareh / EPA

Iranin pääkaupungissa Teheranissa on osoitettu mieltä maan johtoa vastaan jo toisena peräkkäisenä päivänä. Kaupungissa puhkesi satoja ihmisiä koonnut protesti lauantaina sen jälkeen, kun Iran oli myöntänyt sotilaidensa ampuneen keskiviikkona alas ukrainalaisen matkustajalentokoneen.

Lauantaina mielenosoittajat vaativat muun muassa Iranin korkeimman johtajan ajatollah Ali Khamenein eroa. Poliisi käytti kyynelkaasua väkijoukon hajottamiseen ja pidätti joksikin aikaa paikalla olleen Britannian suurlähettilään Rob Macairen mielenilmauksen järjestämisestä epäiltynä.

Tänään sunnuntaina Teheranissa on jälleen kokoontunut mielenosoittajia. Sadat opiskelijat kerääntyivät aamulla Teheranin Shahid Beheshtin yliopistolla ilmaisemaan suruaan ja arvostelemaan hallinnon toimintaa. Isna-uutistoimiston mukaan ihmisjoukko hajaantui myöhemmin.

Teheranilainen: Minua hävettää

Lentokoneen tuhoaminen ja viranomaisten yritykset peitellä tapahtunutta vaihtelevilla selityksillä ovat herättäneet suuttumusta. Lentokoneessa olleiden ihmisten kohtalo herättää iranilaisissa myös surua ja häpeää.

– Minua hävettää, kun ajattelen heidän [uhrien] perheitään. Totuuden kieltäminen ja peitteleminen kolmen päivän ajan lisäsi perheiden tuskaa ja surua, ja minun, teheranilainen Zahra Razeghi sanoo uutistoimisto AP:lle.

Mellakkapoliisit ovat ryhmittyneet keskeisille paikoille kaupungissa uusien mielenosoitusten varalta. Lisäksi vallankumouskaartin jäseniä ja siviilivaatteisiin pukeutuneita turvallisuusjoukkojen jäseniä partioi uutistoimisto AP:n mukaan kaupungilla. Myös uutistoimisto Reutersin mukaan kaduilla partioi paljon poliiseja.

Mielenilmauksia on ollut Teheranin lisäksi muillakin paikkakunnilla.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tviittasi lauantaina seuraavansa Iranin mielenosoituksia ja olevansa Iranin kansan puolella. Samalla hän varoitti Iranin johtoa käyttämästä väkivaltaa mielenosoittajia vastaan.

Lisää aiheesta:

Iranin tunnustus lentokoneen ampumisesta synnytti hallinnon vastaisen protestin – mielenosoittajat arvostelevat Teheranissa maansa johtoa