Metsäteollisuus tyrmää vaatimukset kiky–tuntien poistamisesta – "Työajan lyhentäminen olisi mahdotonta nykyisessä talous- ja suhdannetilanteessa"

Suuret työntekijäliitot Paperiliitto, Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro antoivat tänään lakkovaroituksen.

työtaistelut
Stora Enso Oulun paperitehtaan puoli.
Metsäteollisuudessa hämmästellään ajatusta, että Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton työehsopimuksen pitäisi poistaa kiky-tunnit kaikilta.Paulus Markkula / Yle

Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmen tyrmää palkansaajapuolen vaatimukset kiky-tuntien poistamisesta. Hollmen sanoo, että työajan lyhentäminen olisi mahdotonta nykyisessä talous- ja suhdannetilanteessa.

– Meillä on kiky-tuntien teknologiateollisuudesta poistumisen jälkeenkin paperiteollisuudessa lyhyempi työaika ja korkeammat ansiot kuin teknologiateollisuudessa, Hollmen lataa.

Paperiliitto, Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro ovat ilmoittaneet mittavista lakoista. Kaksi viikkoa kestävät lakot alkavat kahden viikon päästä, jos osapuolet eivät pääse neuvotteluissa sopuun ennen sitä.

Suurin kiista osapuolilla on kiky-tunneista, joilla pidennettiin työaikaa 24 tunnilla vuodessa kilpailukykysopimuksen yhteydessä.

Työtaistelutoimistaan ilmoittaneiden liittojen mielestä kiky-tunnit pitäisi saada pois tai ainakin kompensoida muiltakin, koska Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto pääsivät viime viikolla sopuun työehdoista, joilla kiky-tunnit otettiin pois.

Paperiliiton lakon piirissa olisi noin 9 000 henkilöä. Lakot alkaisivat 27. tammikuuta ja kestäisivät kaksi viikkoa. Teollisuusliiton lakon piirissä olisi 14 000 työntekijää.

– Viime viikolla poistui toistasataa tuhatta työntekijää 24 tunnin ympäriltä kun Teknologiateollisuuden päänavaus tapahtui. Sen jälkeen on ollut keskustelua muillakin siitä, että ne pitäisi saada pois, Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala perustelee vaatimuksia.

Metsäteollisuus: Teollisuusliiton sopimuksesta ei voi ottaa mallia

Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton sopimuksesta ei työnantajapuolen mukaan voi ottaa mallia.

Metsäteollisuudessa hämmästellään toiveita kiky-tuntien kompensoimisesta.

– Jos työaika pysyy muuttumattomana niin miksi meidän pitäisi jotakin kompensoida, Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Holmen sanoo.

Metsäteollisuudessa ollaan ymmällään koko ajatuksesta, että Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton työehsopimuksen pitäisi poistaa kiky-tunnit muilta.

Hollmen sanoo, että logiikka palkansaajapuolella näyttää olevan, että Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto solmivat myös muille aloille työehtosopimukset.

– Ajatushan on vain se, että neuvottelujen päänavauksen kustannusvaikutusta ei muualla ylitetä, Hollmen sanoo.

Osapuolet syyttelevät puolin ja toisin, että todellista halua aitoon neuvotteluun ei ole ollut.

Hollmen sanoo, että työnantajapuolella on oltu tietoisia tilanteen vaikeudesta, mutta palkansaajapuolen ilmoittamien toimien kesto ja laajuus tulivat yllätyksenä.

– Kahden viikon lakko on raskas toimenpide. Edesvastuuton päätös.

Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmen pitää palkansaajapuolen toimintaa erittäin vakavana ja poikkeuksellisena, josta koituisi isot vahingot.

Teollisuusliiton Riku Aaalto: Uskoin, että olisi saatu muitakin sopimuksia

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kertoo uskoneensa, että kun päänavaus saatiin Teknologiateollisuuteen, iso merkittävä työehtosopimus, että sillä olisi ollut vaikutusta siihen, että olisi saatu myös muita sopimuksia aikaiseksi.

– Valitettavasti näin ei käynyt ja näyttää siltä, että neuvotteluhalukkuutta työnantajalla ei ole ollut.

– Teollisuusliiton jäsenistä kaksi kolmasosaa on tilanteessa, jossa ei ole työnajan pidennystä. Ja meidän logiikan mukaan mikään ei tue, että muilla se pitäisi olla siellä.

Työnantajapuolta edustavassa Kemianteollisuudessa ilmoitettujen työtaistelujen kesto tyrmistyttää. Työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälä luonnehtii toimia täysin suhteettomiksi ja sanoo niiden vaarantavan alan työpaikkoja. Kemianteollisuudessa lakot voisivat vaikuttaa esimerkiksi polttoaineiden jakeluun.

– Kohtuutonta pullistelua, Etu-Seppälä toteaa.

19.42 Juttuun lisätty Kemianteollisuuden työmarkkinajohtajan Minna Etu-Seppälän ja Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon kommentit.

Lisää aiheesta:

Paperiliitto, Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro ilmoittavat mittavista lakoista – paperitehtaat menevät kahdeksi viikoksi kiinni

Analyysi: Työmarkkinoiden avaussopimus ei helpottanut muiden neuvotteluita – tulkintakiista kiky-tunneista jäi seuraaviin sopimuksiin

Ammattiliitto ihmettelee kiky-vaatimuksia: "Esimiehet pyörisivät yksin töissä ilman työntekijöitä" – Teollisuus: "Työnantaja ei ole tyhmä"

Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuus ovat hyväksyneet uuden työehtosopimuksen – Helle: "Ei ihanteellinen ratkaisu, mutta sen kanssa voi elää"