Syytökset tulitauon rikkomisesta alkoivat lennellä Libyassa heti tulitauon alettua

Tulitauon on ollut määrä päättää yhdeksän kuukautta jatkuneet taistelut.

Libya
Libyan kartta
Tulitauon on määrä lopettaa taistelut sotapäällikkö Haftarin joukkojen ja kansainvälisesti tunnustetun hallinnon joukkojen välillä.Leena Luotio / Yle lähde: Liveuamap

Libyassa konfliktin molemmat osapuolet ovat syyttäneet toista tulitauon rikkomisesta. Hauras tulitauko astui voimaan tänään sunnuntaina, mutta syytökset sen rikkomisesta sinkoilivat jo saman päivän aikana, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Tulitauon on ollut määrä päättää yhdeksän kuukautta jatkuneet taistelut Libyan kansainvälisesti tunnustetun GNA-hallinnon ja sotapäällikkö Khalifa Haftarin joukkojen välillä.

Haftar aloitti huhtikuussa hyökkäyksensä pääkaupunki Tripolin valtaamiseksi, mutta toistaiseksi se ei ole onnistunut. Sen sijaan Haftarin joukot saivat viikko sitten haltuunsa strategisesti tärkeän Sirten satamakaupungin.

Turkki lähetti äskettäin joukkoja Libyaan GNA-hallinnon tueksi. Venäjän taas on sanottu tukevan Haftaria, mutta Venäjä on tämän kiistänyt.

Tulitaukoa olivat ehdottaneet Venäjä ja Turkki.

Libya on kärsinyt aseellisten ryhmien yhteenotoista sen jälkeen, kun diktaattori Muammar Gaddafin hallinto kukistettiin 2011 kansannousussa.

Lisää aiheesta:

Kapinalliskenraali Khalifa Haftarin joukot ilmoittivat tulitauosta Libyassa – myös YK:n tukemat joukot suostuivat aselepoon

Lähteet: AFP